Els preus de les matèries primeres plàstiques pugen un 50% en tres mesos

Els preus de les matèries primeres plàstiques pugen un 50% en tres mesos

L’ANAIP assenyala l’alarmant increment de preus dels plàstics en els últims mesos.


Els transformadors de plàstic europeus, incloent les empreses espanyoles, porten diversos mesos observant un augment significatiu del preu de les matèries primeres. Aquest encariment es produeix com a conseqüència de la falta de disponibilitat de producte i és la causant també de retards en la producció de les empreses transformadores.

Per a l’ANAIP l’actual situació de preus a l’alça per la falta de matèries primeres, recorda la pujada de preus durant el primer semestre de 2015. L’associació explica que aquest augment afecta més de 60.000 empreses a tot Europa, d’elles, més de 3.000 -la majoria pimes, a casa nostra.

L’escassetat de producte es ve produint des de finals de 2020; període en què s’han declarat nombroses declaracions de força major per part dels fabricants de matèries primeres, especialment pel que fa a el subministrament de poliolefines i PVC.

Conseqüències de l’encariment dels plàstics

Per a l’associació, que agrupa els transformadors espanyols de plàstics, aquest problema, de continuar, podria arribar afectar el proveïment de productes considerats essencials. Una cosa especialment greu en l’actual situació de pandèmia; i que també tindria conseqüències nefastes per a la indústria de el sector.

Des de l’ANAIP assenyalen, també, que els transformadors es veuen obligats a traslladar l’increment de preus de les matèries primeres també als seus productes. En la mateixa línia, buscar proveïdors alternatius de plàstics fora de la Unió Europea també pot comportar un encariment pels aranzels als quals estan subjectes aquests productes, inclosos els tipificats com a essencials.

El fet que, sobretot en el cas de l’estat espanyol, la majoria d’empreses de transformació de plàstics siguin pimes i micropimes suposa un problema afegit. A més, segons l’ANAIP, aquestes empreses es troben al centre de la cadena de valor; entre els productors de matèries primeres (poques empreses que controlen el mercat a nivell europeu); i els seus clients, que comencen a plantejar possibles sancions contractuals.

Per tot això, ANAIP demana a les institucions amb responsabilitat en aquests àmbits, una actuació urgent i estructural. Perquè situacions com aquesta no es repeteixin i el mercat quedi atès en lliure competència.

Quan es va viure la situació de 2015, l’EUPC (Associació Europea de Transformadors de Plàstics) va posar en marxa l’Aliança de Polímers per a Europa. El seu objectiu és construir i mantenir una bona comunicació entre la cadena de valor a Europa. I poder fer un major seguiment de les declaracions de força major dels productors de matèries primeres a nivell mundial.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code