Tractat global contra la contaminació per plàstics: Un moment decisiu

Tractat global contra la contaminació per plàstics: Un moment decisiu

Delegats de 174 països s’han reunit a Ottawa aquesta setmana per iniciar la quarta fase de negociacions destinades a desenvolupar un instrument internacional, legalment vinculant, per abordar la crisi de contaminació per plàstics. Aquesta trobada és crucial, ja que precedeix el desenllaç final de les negociacions, previst per a desembre d’aquest any a Busan, Corea.

El tractat que és discutit podria representar l’acord global més rellevant des de la signatura de l‘Acord de París el 2015, el qual es va comprometre a mantenir l’augment de la temperatura global per sota d’1,5 °C. Ens trobem davant d’una oportunitat única i real per emprendre una transformació global profunda, repensant la manera en què produïm, utilitzem i percebem el plàstic.

Les xifres relacionades amb la producció i els efectes del plàstic són alarmants. Des de 1950, s’han generat 9,2 mil milions de tones d’aquest material, dels quals set mil milions s’han convertit en residus que col·lapsen abocadors. Entre 9 i 14 milions de tones de residus plàstics, mal gestionats, arriben a rius i oceans cada any.

Un tractat ambiciós seria un catalitzador per amplificar les accions positives en diverses àrees, generant un canvi radical per abordar amb fermesa, en totes les etapes de la cadena, el desafiament crític de la contaminació per plàstics. A la indústria de begudes, recolzem fermament un tractat que estableixi normes i mesures globals, legalment vinculants, per impulsar aquesta transformació a escala mundial.

Aquest tractat podria accelerar la transició cap a una economia circular del plàstic, abandonant el model econòmic lineal d’extracció, producció i eliminació de materials per un que promogui la reducció, reutilització i reciclatge de materials. És crucial fomentar un consum responsable que maximitzi l’aprofitament dels plàstics i fomenti la creació de nous productes a partir d’ells.

És evident que un tractat sòlid té el potencial de marcar una direcció estratègica a escala global, enviant un missatge urgent per coordinar i alinear polítiques i accions nacionals destinades a abordar les causes fonamentals de la contaminació per plàstics. A més, contribuiria als esforços de cada país per combatre la crisi climàtica i de biodiversitat, alhora que proporcionaria beneficis econòmics, ambientals i socials. És imperatiu avançar cap a un futur en què el plàstic mai es converteixi en residu o contaminació, i on el valor dels productes i materials es mantingui dins de l’economia.

L’ambició i l’impuls són elements essencials per a l’èxit del tractat. Per assegurar que aquest treball crucial avanci, instem als estats membres a col·laborar en l’elaboració del text durant aquesta quarta ronda de negociacions. A la Cinquena Assemblea de les Nacions Unides per al Medi Ambient (UNEA 5), els estats membres es van comprometre a “posar fi a la contaminació per plàstics”. No podem acceptar menys d’un tractat que estigui a l’altura d’aquest objectiu.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code