L’augment global dels robots industrials: un balanç de 2023

L’augment global dels robots industrials: un balanç de 2023

El panorama global de la robòtica industrial ha assolit un nou rècord el 2023, amb més de 4 milions de robots operatius a fàbriques de tot el món. Segons l’últim informe de World Robotics, aquesta xifra representa un increment del 10% en comparació amb l’any anterior, amb 541.302 noves unitats instal·lades. Tot i que aquest nombre és lleugerament inferior al rècord de 2022, continua demostrant la creixent demanda d’automatització en diversos sectors industrials.

Distribució regional de robots industrials

Àsia manté el lideratge en el mercat global de robots, amb el 70% de les noves instal·lacions registrades en aquesta regió. Xina, en particular, ha consolidat la seva posició en instal·lar 276.288 unitats, que representen més de la meitat de les instal·lacions mundials. Encara que aquest nombre és lleugerament inferior al de 2022, Xina segueix sent l’únic país del món amb un estoc operatiu de robots que supera els 1,8 milions d’unitats. Japó, el segon mercat més gran, ha experimentat una lleugera disminució del 9%, mentre que la demanda a Corea del Sud es manté estable.

A Europa, les instal·lacions de robots industrials han assolit un nou rècord, amb 92.393 unitats, un 9% més que el 2022. Països de la Unió Europea, com Espanya i Eslovàquia, han destacat pel seu fort creixement, especialment en la indústria automotriu. Alemanya continua sent el principal mercat europeu, amb un augment del 7% en instal·lacions.

A Amèrica, les instal·lacions han superat les 55.000 unitats, amb els Estats Units representant el 68% del total. Encara que les instal·lacions als EUA han disminuït un 5%, el mercat canadenc ha crescut notablement, amb un augment del 37%. A Mèxic, la demanda de robots s’ha mantingut estable, impulsada principalment per la indústria automotriu.

Impulsores clau del creixement

La demanda de robots industrials està impulsada per diversos factors. En primer lloc, la indústria automotriu continua sent un motor fonamental, especialment en mercats com Mèxic, Canadà i Alemanya. La necessitat de modernitzar les cadenes de producció i adaptar-se a requisits de sostenibilitat ha portat les empreses a invertir en automatització.

En segon lloc, sectors com la metal·lúrgia, la maquinària i l’electrònica han augmentat la seva demanda de robots per millorar l’eficiència i reduir els costos de producció. Aquest canvi es deu a la necessitat de localitzar la producció en un context d’incerteses geopolítiques i crisis recents, la qual cosa ha augmentat la consciència sobre la importància de la producció nacional.

Perspectives per al futur

De cara al 2024, s’espera que el creixement en la instal·lació de robots industrials és estabilitzi al voltant de les 541.000 unitats, amb un repunt projectat per al 2025 i els anys següents. Encara que la recessió econòmica global ha afectat la demanda a curt termini, les perspectives a llarg termini continuen sent positives. L’automatització seguirà jugant un paper crucial en la localització de la producció, cosa que permet a les empreses mantenir la competitivitat sense sacrificar l’eficiència de costos.

En conclusió, la robòtica industrial continua avançant a passos de gegant, transformant la producció global i obrint noves oportunitats per a la indústria en diverses regions del món.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code