Plàstic. Indústria i energia

Comunicat de l’ANAIP – Preu de l’energia i atur en el transport

22 de març de 2022

Pujades de preus de l’energia i atur en el transport: una combinació que ofega a la nostra indústria

L’ANAIP alerta de possibles parades de plantes de producció, talls en la cadena de subministraments i desproveïment de productes plàstics de primera necessitat.

L’associació incideix en què, si els preus de l’energia es mantenen, al final de l’exercici el seu cost superarà el resultat brut d’explotació del sector.

L’atur indefinit del sector del transport per carretera, en vigor des del dilluns 14 de març, està agreujant la ferida en la indústria que s’havia obert amb l’escalada de preus de l’energia dels últims mesos. El remat per a les empreses espanyoles que comencen a tenir dificultats per a mantenir la seva activitat ja sigui pels elevats costos energètics, per la dificultat d’accedir a matèries primeres o per una combinació d’aquests factors.

En 2019, segons dades de l’INE, el sector de la transformació de plàstics va tenir uns resultats bruts d’explotació de gairebé 1.800 milions d’euros i el consum energètic va suposar 404 milions. Això significa que, si els actuals preus de l’energia es mantenen tot aquest exercici, el cost energètic superaria els 2.000 milions d’euros, per sobre del resultat brut d’explotació del sector, la qual cosa escanyaria a les empreses fabricadores de productes plàstics.

Tancaments temporals de les empreses

Davant aquesta situació d’augment del preu de l’energia, moltes empreses estan plantejant-se parar línies de producció i fins i tot tancaments temporals. Si li sumem la dificultat d’accedir a matèries primeres o la impossibilitat del subministrament per l’atur indefinit del transport per carretera −que, després del descontentament dels convocants amb la proposta del Govern de donar ajudes directes per valor de 500 milions d’euros per a subvencionar el gasoil, sembla lluny de solucionar-se− la situació pot derivar en parades de plantes per falta de subministraments i desproveïment de productes essencials com a aliments envasats, productes d’higiene i neteja o films que són necessaris per al transport i la logística de tota mena de mercaderies.

Per això des de ANAIP insten les parts a continuar negociant per a aconseguir al més aviat possible un acord que satisfaci als transportistes i al govern i eviti un mal major a la indústria espanyola, que es troba ja en una situació límit.

L’ANAIP també reclama canviar el model marginalista de fixació de preus de l’energia, que consideren injust i incomprensible, per un model que no estigui exposat a qualsevol excepcionalitat que es pugui produir, com ocorre actualment amb el preu del gas.

Llegeix aquí el comunicat complet

——————————————————————————————————————————————————————————

Notícies relacionades

15 de març de 2022 – ANAIP reclama canviar l’actual model marginalista de fixació de preus de l’energia

——————————————————————————————————————————————————————————

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code