La fabricació avançada, clau per mantenir els nivells de competitivitat en el sector de l’automoció

La fabricació avançada, clau per mantenir els nivells de competitivitat en el sector de l’automoció

El sector de l’automoció és un dels més importants dins de la indústria manufacturera espanyola. Durant la primera jornada de l’Advanced Factories 2024, es van reunir empreses líders en fabricació de vehicles i components per a l’automoció, compartint els seus reptes i estratègies per millorar la productivitat de les seves plantes.

La indústria de l’automoció està experimentant una transformació profunda des de diversos àmbits. D’una banda, s’observa un procés d’automatització i digitalització a les plantes de fabricació. D’altra banda, s’impulsa l’electrificació del sector, i també es destaca la importància de la descarbonització de la indústria.

La introducció de l’automatització i la robotització ha generat un canvi radical, augmentant els nivells de producció de manera significativa. Per exemple, Seat va assolir el 2019 un rècord de producció de 500.000 cotxes en un any a la seva planta de Martorell, en comparació amb els 700.000 produïts en els quinze anys anteriors.

A més, altres empreses com Nissan i Antolín han apostat per la transformació cap a fàbriques avançades per mantenir-se competitives en un mercat cada vegada més exigent.

La transició cap a l’electrificació del sector automobilístic és un altre gran desafiament. La Unió Europea ha establert que a partir de 2035 es deuen deixar de produir cotxes de combustió, la qual cosa ha portat empreses com Seat i el grup Volkswagen a adaptar les seves línies de producció i la formació dels seus treballadors.

Finalment, la millora de la sostenibilitat en el sector de l’automoció també se centra en l’economia circular i la reciclabilitat de les bateries dels vehicles elèctrics. Seat està treballant en un procés de reciclatge de bateries per a la seva pròxima fàbrica a Sagunt, a més d’utilitzar plàstic reciclat del fons del mar en els seients del seu model Cupra.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code