La indústria de transformació de plàstics europea alerta de l’escassetat de matèries primeres

La indústria de transformació de plàstics europea alerta de l’escassetat de matèries primeres

La situació es veu agreujada per l’alta demanda d’envasos per al sector alimentari i per a productes mèdics, però també per a la construcció, l’automoció i per a la indústria del moble.

El proveïment de productes plàstics bàsics es pot veure en perill a causa de la situació d’escassetat de matèries primeres de la que porten un temps alertant les empreses de transformació. Una situació similar a la que es va viure al primer semestre de 2015 que preocupa la indústria a tot Europa i que a dia d’avui està provocant augments de preus de les matèries primeres que arriben a xifres rècord.

Tant EUPC, l’associació europea de transformadors de plàstic; com IVK Europe, associació europea de productors de làmines i films plàstics; han alertat que el mercat europeu de matèries primeres porta diversos mesos sotmès a una elevada pressió i que l’escassetat i l’augment de preus està impactant molt fort en la fabricació de productes plàstics.

Després de la caiguda de producció com a conseqüència de la pandèmia i les mesures de restricció, la demanda de polímers s’havia reactivat en la segona meitat de 2020. No obstant això, ara que els transformadors han començat a augmentar la seva producció, es troben que el subministrament de matèria primera no està creixent de manera concorde.


Forta demanda del sectors alimentari i sanitari

Des IVK Europe afegeixen que la situació es veu agreujada per l’alta demanda d’envasos per al sector alimentari i per a productes mèdics, però també per a la construcció, l’automoció i per a la indústria del moble. Aquesta situació porta a restriccions en la producció a curt i mig termini, a importants augments de preus i fins i tot a reduccions de plantilles o de jornades en les empreses del sector.

Aquesta circumstància és especialment complexa si tenim en compte que la gran majoria de les empreses transformadores de plàstic són pimes i micropimes, en concret a l’estat espanyol parlem del 98% de les més de 3.000 empreses, i que, a més, es troben al centre de la cadena de valor, és a dir, entre els productors de matèries primeres, els quals són pocs i molt concentrats -menys de 20 a tot Europa per a totes les diferents matèries primeres plàstiques- que no estan cobrint la demanda, i els clients, que comencen a plantejar possibles sancions davant d’incompliments contractuals.

Des de l’ANAIP s’està monitoritzant el sector de la transformació de plàstics periòdicament per tenir informació directa per traslladar-la a les institucions amb responsabilitat en aquests àmbits a fi d’una actuació urgent.

En la matèria línia, l’ANAIP s’ha unit a la sol·licitud de l’Associació Europea, EUPC perquè els productors de matèria primera treballin juntament amb els seus clients per intentar resoldre aquesta difícil situació el més aviat possible per no posar en perill el subministrament de productes bàsics.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code