L’escassetat de plàstics no se solucionarà fins a finals d’aquest any

L’escassetat de plàstics no se solucionarà fins a finals d’aquest any

La manca de matèries primeres per a la indústria transformadora de plàstics europea s’allargarà presumiblement fins al darrer trimestre de 2021.

Així es va posar de manifest en el webinar organitzat per la publicació alemanya Kunststoff Information i celebrat a primers de març i de què s’ha fet ressò la publicació germana, Plastics Information Europe (PEU).

Així, segons el PEU, els transformadors de plàstics europeus estan patint la manca de matèries primeres plàstiques i l’encariment de les mateixes. De fet, els preus no han parat de créixer des que va començar 2021 i s’acosten a màxims històrics. En aquest sentit PEU informa que els colls d’ampolla en la producció de plàstics i els seus productes intermedis, en alguns casos, han reduït la quantitat disponible fins a la meitat de la quantitat que normalment es troba al mercat.


Problemes dels fabricants de matèries primeres plàstiques

A Europa, els productors de polímers s’enfronten actualment a 13 causes de força major, 11 errors de sistema, 22 alentiments i 24 parades per manteniment. Al mateix temps, els productors de productes plàstics s’enfronten a importacions significativament menors d’Àsia, Orient Mitjà i els Estats Units. Els preus de la resina a l’Extrem Orient han superat als d’Europa durant mesos, el que ha redirigit gran part del flux global de plàstics en brut d’Europa a Àsia.

D’aquesta manera, la combinació de la reducció de l’oferta amb la demanda creixent està fent que els preus augmentin a un ritme sense precedents. Segons de quins materials es tracti, els preus s’han encarit entre un 20% i un 50% respecte a principis de 2021.

Aquest augment dels preus dels plàstics afecta molt seriosament els transformadors de plàstics, que sovint tenen contractes a llarg termini amb els seus clients. Les clàusules d’augment de costos només poden esmorteir els problemes fins a cert punt, a causa de la velocitat dels augments de preus. Els colls d’ampolla en el subministrament de materials també estan posant en perill la producció de productes finals fets de plàstic.


Aparences de solució a l’escassetat de plàstics

Al webinar de Kunststoff Information, en què van participar més de 700 professionals de tota la indústria del plàstic, més de 400 d’ells eren transformadors. Doncs bé, el 77% d’aquests últims ha reconegut estar patint aquestes turbulències en els mercats de plàstics. I el 44% va dir que l’impacte ha estat greu o molt sever.

Gairebé la meitat dels productors de matèries primeres van dir que s’enfrontaven a parades de producció a causa de l’escassetat de materials.

Amb tot, les previsions no són bones. A prop del 70% dels transformadors de plàstics van dir que la situació de mercat no es normalitzarà abans del tercer trimestre.

Per la seva banda, els productors encara es van mostrar més pessimistes. El 64% va dir que la normalització del mercat es produiria en el tercer trimestre, i el 29% va dir que trigarà fins als últims tres mesos de 2021.

Malgrat tot, hi ha un consol per als processadors de plàstics: els materials competidors, com l’acer i el paper, també s’enfronten actualment a la difícil evolució del mercat. I en moltes àrees d’aplicació, com ha demostrat la pandèmia, els plàstics són simplement insubstituïbles.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code