Quatre mesos d’escassetat de matèries primeres plàstiques

Quatre mesos d’escassetat de matèries primeres plàstiques

La fabricació de productes es ressent i els preus augmenten afectant el consumidor


El sector de transformació de plàstics europeu porta més de quatre mesos immers en la major crisi d’escassetat de matèries primeres i encariment de preus que ha viscut en els darrers anys. Una situació que ha obligat a moltes empreses a parar línies de producció, retardar terminis de lliurament i a augmentar el cost dels seus productes finals.

Així s’extreu de les enquestes de seguiment de la situació que hem elaborat en ANAIP entre les empreses associades, entre d’altres testimonis. “L’increment de preu desmesurat de les matèries primeres, la dificultat per repercutir i l’escassetat que estem patint posa en risc la viabilitat de el sector de transformació i d’una part important de la cadena de valor -explica Luis Artola, director general de PLASTIGAUR i membre de la Junta Directiva i Comitè Executiu de ANAIP-. El desproveïment de la matèria primera obliga en molts casos a haver de parar màquines i això pot portar al fet que els aliments no arribin al supermercat o els medicaments a les farmàcies per falta d’embalatge”.

Europa i Estats Units

Aquesta crisi de les matèries primeres s’està vivint a tot Europa i també als Estats Units. als Estats Units, l’escassetat va començar a mitjan del 2020 i es va veure agreujada per les onades de fred de l’hivern. A Europa, les associacions alemanyes KRV i IVK Europe, la francesa Elipso -que aglutina empreses d’envàs i embalatge de plàstic- i l’associació europea de transformadors EUPC, alerten que aquesta situació posa en perill l’abastament de nombrosos productes de tot tipus, des de la indústria automobilística a la de la construcció, passant per l’alimentària o la farmacèutica.

Segons les dades de l’EUPC, els països europeus que estan vivint més dificultats són Portugal, França, Regne Unit, Alemanya, Països Baixos, Croàcia i Grècia.

A a l’estat espanyol, el cost de les matèries primeres ha pujat des de finals de 2020 en una escalada contínua. Segons l’última enquesta d’e l’ANAIP, el 35% de les empreses transformadores afirma que els polímers han pujat més del 80% a l’abril, mentre que en l’enquesta anterior aquesta pujada tan alta només l’havia patit el 7,5% de les empreses. L’augment de preu s’ha situat entre el 61% i el 80% per al 22% dels transformadors, mentre que en l’enquesta anterior aquesta pujada la va expressar el 30% de les empreses.

Augment de preus en els productes finals

L’augment de preus que apliquen els fabricants als seus productes finals no es produeix en la mateixa proporció: al voltant de la meitat de les empreses ha pujat preus, però un màxim del 20%; i només un 26% ha augmentat els preus entre el 21 i el 40%, detectant així una tendència a l’alça que afectarà el consumidor final.

Pel que fa a el temps que les empreses estimen que es trigarà a recuperar la normalitat, la meitat dels enquestats creu que caldrà esperar entre quatre i sis mesos per tornar als nivells anteriors a la crisi i el 19,3% creu que trigarem més de mig any.

Situació laboral

No obstant això, les dades de l’última enquesta reflecteixen que les empreses del sector estan assumint el dèficit, resistint-se a haver d’aplicar ERTES o acomiadaments. Prop del 90% de les empreses, de moment, podrà mantenir la seva plantilla malgrat aquesta crisi. Al que sí que està afectant és al ritme de producció i lliuraments.

——————————————————————————————————————————————————————————————


Documents d’interès relacionats:

L’escassetat de matèries primeres afecta el 90% dels transformadors i amenaça a la producció de productes essencials a Europa. Nota de premsa de EuPC. Veure document (pdf)

Resultats de l’enquesta sobre casos de força major. Informe d’Elipso, associació francesa d’empreses d’envasos i embalatges plàstics. Veure document (pdf)


T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code