Aquest curs en línia et proporciona una visió completa dels envasos plàstics per a ús alimentari. Una formació imprescindible no únicament per als transformadors sinó també per als professionals de la indústria alimentària.
Objectius
- Conèixer de manera general els processos de transformació de plàstics i obtenció d’envasos i processos d’envasament per a les diferents aplicacions d’envasos flexibles, semi-rígids i rígids
- Adaptar els recursos segons les modalitats de productes envasats
- Conèixer els materials més comuns en l’envasament d’aliments, així com les seves propietats
- Introducció a la selecció de materials en funció dels factors de degradació i les característiques del producte envasat
- Introducció a la legislació relacionada amb l’ús d’envasos plàstics en contacte amb aliments
- Conèixer els fenòmens d’interacció entre envàs i producte
- Repàs d’algunes anàlisis disponibles per a caracteritzar la funcionalitat dels envasos i verificar les seves propietats
A qui va dirigit?
- Empreses de tota la cadena de fabricació i ús d’envasos per a ús alimentari, fabricadors de matèria primera, empreses transformadores de materials plàstics en contacte amb aliments, envasadores, etc.
- Es donarà prioritat en les inscripcions a les empreses associades i clients.
- Exclusiu per a inscripcions procedents d’empreses industrials
Programa
- Materials i additius en envàs
- Materials plàstics per a envàs
- Introducció. Repàs d’alguns conceptes.
- Propietats dels polímers en funció de la composició química i estructura química
- Principals materials termoplàstics per a envàs
- Additius utilitzats en envàs plàstic alimentari
- Selecció de materials plàstics per a la indústria alimentària
- Concepte de vida útil
- Agents i mecanismes de degradació
- Factors de degradació dels aliments
- Què s’entén per quarta i cinquena gamma?
- Propietats en els envasos per a minimitzar la degradació
- Estructures multicapa
- Envasat en atmosfera modificada.
- Processos de transformació
- Processos de transformació de materials plàstics i obtenció d’envasos
- Processos d’extrusió i auxiliars
- Processos d’injecció
- Processos d’envasat
- Aplicacions i estructures més comunes
- Legislació en contacte amb aliments
- Introducció general a la legislació de plàstics en contacte amb aliments
- Legislació aplicable a tots els materials en contacte amb aliments (Reglament 1935/2004, Reglament 2023/2006). Aspectes clau
- Legislació específica per a plàstics en contacte amb aliments (Reglament 10/2011) Aspectes clau
- Caracterització d’envasos
- Propietats físiques
- Propietats mecàniques
- Propietats tèrmiques
- Propietats òptiques
- Fenòmens d’interacció envasi-producte
Professors
Nuria López Aznar | Personal investigador d’AIMPLAS
Sandra Alós Balaguer | Personal investigador d’AIMPLAS