Ottawa | La sentència estableix que el govern federal no pot considerar tots els plàstics com a tòxics

Ottawa | La sentència estableix que el govern federal no pot considerar tots els plàstics com a tòxics

OTTAWA — La prohibició del govern federal sobre les canyes i bosses de plàstic està en qüestió després que la Cort Federal dictaminés, el dijous passat, que Ottawa havia sobrepassat els seus límits en designar tots els “articles fabricats de plàstic” com a tòxics.

Un expert en dret ambiental creu que, malgrat això, la prohibició d’aquests articles específics resistirà l’escrutini legal a llarg termini.

El gabinet liberal va designar els articles fabricats de plàstic com a tòxics el 2021 per permetre al ministre de Medi Ambient regular-ne l’ús al Canadà. Això va culminar, el desembre del 2022, amb la prohibició de la fabricació i importació de sis tipus de plàstics d’un sol ús, incloent-hi canyes, bosses de compra, coberts, contenidors per emportar, agitadors i anells de suport de sis begudes.

No obstant això, la designació s’aplicava a tots els articles fabricats de plàstic.

En la seva decisió, la jutgessa Angela Furlanetto va assenyalar que l’evidència mostra que “milers” d’articles diferents estan en aquesta categoria, amb usos i composicions químiques variades. Això inclou, segurament, alguns articles pels quals no hi ha una expectativa raonable de perjudici ambiental.

“La naturalesa àmplia i comprensiva de la categoria d’articles fabricats de plàstic suposa una amenaça per l’equilibri del federalisme, ja que no restringeix la regulació només a aquells articles que realment tenen el potencial de causar danys a l’entorn”, va escriure Furlanetto.

La Llei de Protecció Ambiental del Canadà defineix les substàncies tòxiques com aquelles que són o poden ser perilloses per a la vida o la salut humana, amb un impacte nociu a l’entorn o la diversitat biològica, o que constitueixen “un perill per l’entorn del qual depèn la vida”.

La decisió de la Cort Federal diu que el govern no pot considerar tots els plàstics com a #tòxics, posant en perill la prohibició dels plàstics d’un sol ús al Canadà. Furlanetto va destacar que el mateix informe del govern identificava diversos articles de plàstic d’un sol ús, com ara bosses de fem, lentilles de contacte i articles d’ús personal d’un sol ús, que bé no eren prevalents o no es coneixien per causar danys ambientals.

“No obstant això, malgrat el reconeixement que aquests articles no són problemàtics des del punt de vista ambiental, s’inclouen en la categoria d’articles fabricats de plàstic que són tòxics”, va dir Furlanetto.

Ja que l’ordre del gabinet que ha estat ara anul·lada és necessària per promulgar les regulacions que prohibeixen alguns articles de plàstic, aquestes regulacions també podrien considerar-se ara inadequades.

La demanda que impugnava la designació com a tòxica va ser presentada per la Coalició per l’Ús Responsable del Plàstic, que representa empreses de la indústria del plàstic que operen al Canadà, juntament amb tres empreses químiques que fabriquen plàstics.

En un comunicat del dijous, la coalició va dir que està revisant la decisió. “Estem analitzant els documents judicials i considerarem els nostres propers passos després de completar aquesta revisió”, va dir la coalició en un correu electrònic sense signar.

Stewart Elgie, professor de dret i director de l’Institut d’Entorn de la Universitat d’Ottawa, va dir que el govern té opcions que permetran que la seva prohibició es mantingui en vigor.

Per una banda, pot recórrer contra la decisió del tribunal, i el govern diu que probablement ho farà.

Elgie va dir que el govern federal també tindria èxit demanant al tribunal que suspengui l’ordre de la jutgessa que anul·la la designació com a tòxica fins que s’escolti aquest recurs.

A més, Elgie va assenyalar, la decisió de Furlanetto no suggereix que els articles que el govern vol prohibir no compleixin el test per ser designats com a tòxics si se’ls donava aquesta designació de manera separada. “Sembla que el govern federal pot regular les coses que ara estan regulant”, va dir Elgie.

La decisió no minva la capacitat del govern per regular les substàncies tòxiques en general, incloent-hi els gasos d’efecte hivernacle, va afegir. Elgie va destacar que, en la decisió, la jutgessa utilitza això com a exemple d’una substància tòxica segons la llei.

El ministre de Medi Ambient, Steven Guilbeault, va dir en un comunicat que el govern manté la seva ferma determinació de mantenir els plàstics fora de l’entorn, però no va detallar exactament què farà.

“El govern del Canadà està revisant detingudament la sentència de la Cort Federal i està considerant fortament recórrer”, va dir.

La decisió del tribunal va ser “decebedora”, va dir Kim Elmslie, directora de campanyes d’Oceana el Canadà, un grup de defensa de la conservació que va intervenir en el cas en suport de la posició del govern.

Elmslie va assenyalar que molts països estan prohibint l’ús de molts plàstics d’un sol ús. “Aquesta és la direcció que està prenent el món. (Ara) que hem reconegut que això és una gran crisi als nostres oceans, a la terra hem de tractar-ho. Hem de fer-hi front”, va dir Elmslie.

“És molt frustrant que en aquest moment aquest sigui un obstacle. És un retrocés.”

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code