IMPLICA, un nou SCRAP per a residus d’envasos comercials i industrials

IMPLICA, un nou SCRAP per a residus d’envasos comercials i industrials


Divendres passat va tenir lloc a Madrid la presentació d’IMPLICA, el nou SCRAP per als envasos comercials i industrials, promogut per CONFECOI, la Confederació del Ecoenvase Industrial.

A petició de les pròpies empreses i, davant el nou marc legal amb l’entrada en vigor de la Llei 7/2022 de Residus i l’RD 1055/2022 d’Envasos, CONFECOI ha fet un pas més, promovent la constitució d’un Sistema Col·lectiu de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP), per als envasos comercials i industrials que proporcioni cobertura legal a les empreses i els ajudi en el compliment de les seves obligacions legals.

CONFECOI compte entre els seus membres amb diverses associacions com ADELMA, ESTIMI, ANARPLA, ASEFAPI, ECOACERO, FEDESLIM, FEIGRAF, FER, QUIMACOVA i l’Associació Espanyola de Fabricants de Joguines (AEFJ), algunes de les quals van participar en l’acte de presentació d’IMPLICA, manifestant les seves expectatives respecte al nou SCRAP.

A la fi del 2022, CONFECOI va realitzar un estudi de viabilitat i va llançar una campanya informativa, comptant ja amb més de 100 empreses adherides a la seva iniciativa de SCRAP.


Laura Sanz de Síria, secretària general de CONFECOI, assenyalava durant la seva intervenció que el nou SCRAP fa al·lusió “la nostra implicació en l’objectiu de la prevenció, la reutilització i el reciclatge dels envasos industrials i comercials a Espanya. Impliquem a tota la cadena empresarial: fabricants, envasadors, posseïdors i gestors, tant als recuperadors com als recicladors”.


IMPLICA neix com una entitat independent de la pròpia CONFECOI, que continuarà acompanyant a les empreses durant el període 2023-2024, actuant com a promotor i catalitzador fins que aquell estigui autoritzat. El nou SCRAP escoltarà l’opinió de totes les empreses de la cadena de valor i respectarà la gestió operativa ja en marxa. A més tindrà en consideració als fabricants d’envasos, atès que la Llei els ofereix l’oportunitat d’implicar-se activament per acord voluntari amb els seus clients els envasadors.


Els valors que IMPLICA aporta a les empreses són: coneixements tècnics i jurídics des de l’experiència, proximitat i transparència. Les empreses continuaran comptant amb el “Punt d’Informació , a través del qual s’aclareixen, d’una manera personalitzada, tots els dubtes jurídics i tècniques de les empreses adherides.


Durant l’esdeveniment de presentació es van mostrar els detalls dels envasos posats en el mercat per les empreses adherides a la iniciativa del SCRAP multimaterial i multisectorial:

  • Multisectorial (56% Pintures i negres, 17% Detergents i productes de neteja, 11% joguines, 7% Química bàsica, 4% materials per a la construcció i 5% Uns altres).
  • Multimaterial (64% acer, 18% plàstic, 13% cartó i 5% fusta).


El projecte IMPLICA integra al 71% d’envasos industrials i el 29% envasos comercials, i té previst implantar sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) com a forma de gestió per als envasos reutilitzables.

D’altra banda, les empreses interessades a constituir sistema individual de responsabilitat ampliada del productor (SIRAP) podran comptar amb assistència tècnica per a això en CONFECOI.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code