Les associacions sectorials europees qüestionen el Reglament d’envasos de la UE

Les associacions sectorials europees qüestionen el Reglament d’envasos de la UE

Elipso, l’associació francesa de fabricants d’envasos; EuPC, l’associació europea de transformadors de plàstic, i IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen e. V., l’associació de la indústria alemanya fabricant d’envasos de plàstic, destaquen en un informe encarregat i publicat ahir, qüestionant algunes parts del Reglament d’Envasos de la UE (PPWR).

Segons aquest estudi, les disposicions que, per exemple, només prohibeixen els envasos de plàstic i exigeixen la seva reutilització o exempten els envasos de paper recoberts de les quotes de contingut reciclat, molt probablement infringeixen el principi d’igualtat de tracte, ja que no hi ha raons objectives per a aquest tracte desigual.

En aquest sentit, els experts jurídics també critiquen violacions del procediment perquè el Parlament i el Consell no van tenir en compte tots els factors rellevants en les seves propostes. En una crida conjunta, les associacions EuPC, IK i Elipso, que van encarregar l’avaluació jurídica, insten els estats membres i el Parlament Europeu a eliminar les normes especials sobre materials específics en les actuals negociacions tripartides per crear seguretat jurídica i de planificació per a les empreses.

Més detalls de l’informe jurídic

L’avaluació del bufet d’advocats internacional Dentons conclou que totes les normes especials pels envasos de plàstic i les exempcions per a altres materials analitzades probablement infringeixen el principi d’igualtat de tracte de la UE, ja que amb una alta probabilitat discriminen els envasos de plàstic. Aquesta discriminació és contraproduent per als objectius del PPWR, ja que és molt probable que generi problemes ambientals en substituir els envasos de plàstic lleugers i fàcilment reciclables per materials d’embalatge més pesats i menys reciclables. Això provocarà un augment de la quantitat de residus d’envasos i de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

En paraules de Bernard Merkx, director general de EuPC, «Fins ara, el Consell i el Parlament han ignorat els fets i conclusions científiques existents sobre els beneficis dels envasos de plàstic en una economia circular climàticament neutra. Per empitjorar les coses, la gran quantitat de discriminacions plàstiques en el PPWR inverteix completament el principi de neutralitat material. L’informe mostra al legislador límits clars.

L’informe mostra, entre altres coses, que les prohibicions d’utilitzar pel·lícules de plàstic per a paquets de 6 ampolles o envasos de plàstic per a fruites i verdures sense processar no són compatibles amb la legislació de la UE. «Les prohibicions exclusives dels envasos de plàstic contradirien els objectius originals del PPWR i els principis mediambientals de la UE. Simplement, greujoses conduirien a un canvi cap als envasos d’un sol ús fabricats amb altres materials, per exemple, envasos de paper i cartó, que sovint són menys sostenibles», critica Gaël Bouquet, director general de l’associació francesa d’envasos de plàstic Elipso. A més, el legislador no ha considerat mesures menys greujoses.

«Encara no és massa tard. Demanem al Consell i al Parlament que en el diàleg tripartit actual eliminin les normes especials pels envasos de plàstic i les exempcions per a altres materials d’embalatge», exigeix el Dr. Martin Engelmann, director general de la IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen alemanya. «Només així es pot crear la seguretat jurídica i de planificació que les empreses necessiten per a la transformació cap a una economia circular», afegeix Engelmann.

Els fabricants d’envasos de plàstic fa molt temps que demanen que es tornin a aplicar normes harmonitzades sobre envasos a tota la UE. No obstant això, la fragilitat jurídica del text, tal com es proposa actualment, probablement conduirà a una allau de disputes legals europees o nacionals i, com a resultat, a la inestabilitat del marc i al debilitament de l’economia circular pels envasos que pretén establir. Per aquest motiu, les tres associacions demanen al legislador europeu que garanteixi la seguretat jurídica d’aquest text.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code