Plàstics reutilitzables: noves formes de fer la compra

Plàstics reutilitzables: noves formes de fer la compra

Si has freqüentat algun supermercat, botiga de cosmètics, drogueries o qualsevol tipus de comerç en aquests últims mesos, pot ser que hagis començat a notar un canvi en l’envasament de molts productes i aliments. En concret, els comerciants estan començant a donar un major i millor ús als envasos reutilitzables i, en moltes ocasions, estan incorporant noves instal·lacions de refill que aposten per la innovació i la tecnologia per a allargar la vida útil dels envasos.

Aquest canvi no ha sorgit de manera inesperada, ni perquè tots els comerços hagin decidit posar-se d’acord per a fomentar l’ús de solucions reutilitzables. El nou Reial decret 1055/2022 d’envasos i residus d’envasos que va entrar en vigor el 28 de desembre de 2022 està fomentant aquesta transformació en el paradigma legal i en el consum dels envasos, donant lloc a noves maneres de fer la compra en 2023, que anys anteriors no podríem haver imaginat.

Principalment, aquest Reial decret significarà en els pròxims mesos:

  • El foment de l’ús d’envasos reutilitzables per al consum d’aigua potable en espais públics a través de fonts, a excepció dels espais públics sanitaris, on es permetrà la comercialització d’envasos d’un sol ús.
  • L’ampliació dels tests i proves de qualitat dels envasos reutilitzables, que tindran en compte el cicle de vida útil de l’envàs, així com el tipus de material utilitzat i el producte que està destinat a contenir.
  • La prohibició de vendre lots de menys d’ 1,5 kg de fruita i verdura envasada. No obstant això, les fruites i verdures podran ser envasades si pertanyen a alguna varietat protegida o registrada amb algun certificat de qualitat diferenciat, així com aquelles procedents de l’agricultura ecològica que, per exemple, poden tenir un major risc de deterioració.
  • La possibilitat de portar envasos reutilitzables de casa per a fer la compra, facilitant un sistema de dipòsit, devolució, retorn i diferents mecanismes per a això. De fet, els comerços d’almenys 400 metres quadrats o més han de destinar un 20% de l’àrea del seu local comercial a la venda de productes a granel o per a fomentar l’ús d’envasos reutilitzables.

No obstant això, totes les excepcions, particularitats i regles hauran de ser determinades en un termini de 6 mesos des de la posada en vigor del RD pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació al costat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i en coordinació amb l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició.

Una vegada excedit aquest termini de categorització i decisió, els comerços tindran 6 mesos més per a adaptar-se a aquestes mesures, amb el que, encara que experimentarem un procés de transformació en els establiments comercials, no veurem aplicades de manera plena totes aquestes regles fins a 2024.

No obstant això, cada vegada més consumidors han començat a adoptar la rutina d’utilitzar envasos reutilitzables per a fer la compra en el supermercat, guardar cremes noves, o fins i tot per a no haver de desfer-se dels elegants flascons de perfums i cosmètics una vegada s’hagin esgotat.

Davant aquest canvi de paradigma, també diverses marques i establiments han decidit apostar per innovar en la forma en la qual presenten i traslladen els seus productes al punt de venda i les llars de tots aquells compradors que, farts de desfer-se cada mes dels mateixos recipients i flascons una vegada han estat consumits, volen adoptar un comportament més responsable, és a dir, reduir la quantitat de residus, adquirint envasos més duradors i reutilitzables.

Llegeix l’article complet

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code