Sabries distingir les bosses que compleixen amb la legislació?

Sabries distingir les bosses que compleixen amb la legislació?

Informar tant els distribuïdors com als consumidors finals sobre les característiques que han de complir les bosses de plàstic per ajustar-se al Reial decret 293/2018 és un dels primordials propòsits de ReCAIB, una plataforma de fabricants creada dins del grup sectorial de bosses de l’ANAIP el 2021. Els participants en aquesta plataforma es comprometen a fomentar les bones pràctiques i a evitar la producció o importació de bosses que no compleixin amb la legislació vigent.

El Reial decret 293/2018 va ser establert amb l’objectiu de reduir el consum de bosses de plàstic i minimitzar l’ús de les de sol ús. Les seves últimes mesures van entrar en vigor l’1 de gener de 2021, motivant la creació de la plataforma per facilitar eines a la distribució i arribar a la consciència del consumidor final.

Segons les últimes disposicions del Reial decret, només es poden lliurar als punts de venda bosses de plàstic amb un gruix superior a 50 micres i amb un contingut d’almenys el 50% de material reciclat. Aquestes bosses són reutilitzables i han de ser eliminades al contenidor groc al final de la seva vida útil. A més, han de ser fabricades segons la Norma UNE 53930-1 i 2, la qual estableix els requisits mínims per complir amb els criteris de la legislació. Les bosses lleugeres (de 15 a 49 micres) i molt lleugeres (menys de 15 micres) només podran ser fabricades amb material compostable conforme a la Norma Europea UNE-EN 13432. Aquestes bosses tenen un ús predominant a les seccions de fruites i verdures dels supermercats i es descarten al contenidor de matèria orgànica, facilitant el procés de compostatge sense necessitat de separació.

L’adaptació dels productors de bosses a la nova normativa s’ha convertit en un èxit per a la indústria. Tot i que aquesta adaptació no ha estat senzilla, els fabricants, amb ReCAIB al capdavant, han entès la utilitat d’aquesta normativa i els beneficis que comporta en termes de sostenibilitat i preservació del medi ambient. Des de l’entrada en vigor del Reial decret, els fabricants s’han posicionat com a aliats de les autoritats en la seva implementació.

Per això, el suport a les administracions en la supervisió del mercat i la garantia que els comerços espanyols només utilitzin bosses que compleixin amb el Reial decret 293/2018 constitueix el principal objectiu de ReCAIB, incloent-hi tant les bosses de plàstic tradicional com les biodegradables i compostables.

La plataforma es mostra totalment alineada amb l’administració en la importància de la difusió de la normativa i la conscienciació dels comerciants sobre els tipus de bosses que poden oferir als clients. En aquest sentit, les accions formatives i divulgatives organitzades per la plataforma, com la publicació d’infografies, fitxes tècniques i darrers fulletons informatius, resulten essencials per a informar sobre quines bosses compleixen amb la regulació i com identificar-les.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code