The Plastics Transition, al Congrés dels Diputats

The Plastics Transition, al Congrés dels Diputats

Plastics Europe, l’associació que agrupa els principals productors europeus de matèries primeres plàstiques, va presentar aquest dilluns al Congrés dels Diputats la seva estratègia “The Plastics Transition” per aconseguir la circularitat i la descarbonització dels plàstics abans del 2050.

Alícia Martin, directora general de Plastics Europe per a la regió ibèrica, va destacar el compromís de la indústria en invertir en innovació per aconseguir aquests objectius. A més, va fer una crida a fomentar “l’escolta i l’intercanvi amb els nostres socis de la cadena de valor per crear conjuntament els models de negoci del futur. Així mateix, va instar a intensificar el diàleg amb els responsables polítics per aconseguir les nostres aspiracions col·lectives i les 5 palanques reguladores necessàries per a la seva materialització”.

L’aparició d’Alícia Martin, moderada per la periodista Marta Jaumandreu, va tenir lloc a la sala Ernest Lluch del Congrés dels Diputats i va ser inaugurada per Paloma Martin, vicepresidenta primera de la Comissió de Transició Ecològica del Senat.

Taula Rodona

La jornada va incloure dues taules rodones. En la primera, es va discutir sobre les mesures per afavorir la circularitat del sector en tota la cadena de valor. Hi van participar Alejandro Dorado, Comissionat per a l’Economia Circular del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic; Guillermo Mariscal, secretari tercer de la Taula del Congrés dels Diputats; Natalia Campos, CEO d’Enplast; Daniel Campo, director comercial de BASF Iberia; i Alberto Vega, director de Comunicació Corporativa i Relacions Institucionals de Nestlé Espanya.

La segona taula va abordar com mantenir la competitivitat del sector dels plàstics a Espanya i Europa durant la transició cap a la circularitat i la descarbonització. Els participants van ser Antonio Logroño, director general de DOW Espanya i Portugal; Idoia Sagastizábal, Portaveu del PNV a la Comissió d’Indústria i Turisme del Congrés dels Diputats; Andrea Firenze, director general de Covestro Espanya; i Ignacio Rodríguez-Solano, director de Relacions Institucionals de Renault.

La cloenda de l’esdeveniment va ser a càrrec de Guillermo Mariscal, secretari tercer de la Taula del Congrés dels Diputats.

Les 5 Palanques per a la Transició “Verda” de la Indústria Europea dels Plàstics

En l’esdeveniment del Congrés, Plastics Europe va recordar les cinc palanques per ajudar el sector a assolir la circularitat i la descarbonització abans del 2050. Aquestes són:

  1. La creació d’instruments polítics immediats per desbloquejar inversions i accelerar la circularitat de la indústria. Això inclou el desenvolupament de diferents tecnologies de reciclatge, la claredat en la metodologia del balanç de masses, la simplificació dels tràmits per facilitar la construcció d’instal·lacions amb tecnologies industrials baixes en carboni i circulars, i que la normativa es basi en una base científica.
  2. Incentivar els models de negocis circulars amb baixes emissions de carboni, creant demanda mitjançant la legislació. Això implica establir percentatges mínims de contingut circular en els productes fabricats amb plàstics i fomentar la reciclabilitat. També són claus els sistemes de certificació i la contractació pública de productes amb plàstics circulars.
  3. Restablir la competitivitat de la indústria europea finançant una economia circular dels plàstics i garantint preus d’energia competitius.
  4. Desenvolupar un sistema de gestió de residus adequat, acabant amb l’abocament i la incineració de residus plàstics reciclables. També unificar la legislació comunitària sobre el trasllat de residus amb el Conveni de Basilea per facilitar el moviment de matèries primeres i residus entre estats membres.
  5. Promoure una major i millor col·laboració entre tots els actors, mitjançant plataformes de col·laboració i transició i augmentant la conscienciació de la ciutadania per acabar amb la contaminació dels plàstics.

D’aquesta manera, amb la seva proposta “The Plastics Transition”, Plastics Europe demostra el compromís de la indústria europea dels plàstics per accelerar el canvi i continuar aprofitant els beneficis dels plàstics amb una gestió responsable i sostenible.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code