El Cluster de Innovación en Envase i Embalaje ha organitzat una jornada exclusiva a València per a facilitar el contacte entre la majoria dels Sistemes de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) i les empreses. L’esdeveniment, que tindrà lloc el 13 de febrer de 2025 a la Fira de València, té com a objectiu oferir a les companyies totes les opcions disponibles per complir amb l’obligació de gestionar de manera eficient els residus dels envasos industrials i comercials posats al mercat.
La jornada, que compta amb el suport de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat Valenciana, es durà a terme al saló d’actes del Fòrum Nord de la Fira de València, situat a l’Av. de les Fires, s/n, 46035 València. El principal objectiu de la fira de SCRAP és proporcionar a les empreses una visió clara i pràctica de les opcions per complir amb el marc legal vigent.
Des de gener de 2025, el Reial decret 1055/2022 sobre envasos i residus d’envasos obliga totes les empreses “productores de productes” a gestionar i finançar els residus generats pels envasos industrials i comercials posats al mercat. Aquesta gestió es pot realitzar de manera individual (SIRAP), una opció complexa i pràcticament inviable, o mitjançant sistemes col·lectius (SCRAP), que ajuden les organitzacions a complir amb els requisits legals.
Tot i que aquestes obligacions ja estan en vigor a Espanya, moltes empreses encara troben dificultats per adaptar-se a la normativa. Així doncs, persisteixen qüestions com: S’ha adaptat tot el teixit empresarial a les noves normatives? Tenen les empreses clares les seves responsabilitats sota el nou decret?
En aquest context, Jesús Pérez, director del Clúster, destaca que encara hi ha una gran desconeixença sobre la normativa i les seves implicacions. Així mateix, alguns dels sistemes SCRAP ja estan consolidats, mentre que d’altres són de creació recent, “un fet que representa un repte afegit, ja que a la immaduresa del sector cal sumar el desconeixement per part de les empreses”, ha explicat Pérez.
Una fira per resoldre dubtes i donar solucions
La jornada serà inaugurada per Amaya Fernández, presidenta del Clúster, acompanyada per Felipe Carrasco, secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Consum de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat Valenciana.
A continuació, Jesús Pérez, director del Clúster d’Envasos, detallarà les obligacions de la gestió de residus i introduirà els representants dels SCRAP, que tindran deu minuts per presentar els seus serveis i sistemes.
Els SCRAP que hi participaran són AEVAE, Ecovidrio, Ambienvases, Cartón Circular, Ecoembes, Ecolec Envases, Ecotic Envases, Envalora, Genci, Punto Greta, Implica, Procircular, Recyclia, Sigfito, Sunrepack i Ubica. Aquestes entitats presentaran els seus sistemes de gestió i proporcionaran informació detallada als assistents.
Els ponents de cada SCRAP seran: José Vicente Ronda (AEVAE), Marian Calvo (Ambienvases), Pilar Arrayás (Cartón Circular), Germán Casado (Ecoembes), Miguel Ángel Vázquez (Ecolec Envases), Jordi Julián (Ecotic Envases), Joan Ros (Envalora), Ainhöa Lizarbe (Genci), Enrique Pla (Punto Greta), Laura Sanz de Siria (Implica), Esther Colino (Procircular), Violeta Sánchez (Recyclia), Hugo García (Sigfito), José Miguel Vendrell (Sunrepack) i Carmen Martínez (Ubica).
La fira compta també amb el suport de diverses entitats col·laboradores, com Quimacova, Femeval, Avia, Packnet, Packaging Clúster i Fevama.