La indústria del reciclatge europea demana ajornar el Reglament sobre Trasllat de Residus

La indústria del reciclatge europea demana ajornar el Reglament sobre Trasllat de Residus

EuRIC, l’associació que representa la indústria del reciclatge a Europa, insta la UE a ampliar els terminis d’aplicació del nou Reglament sobre Trasllat de Residus.

L’Associació Europea de la Indústria del Reciclatge (EuRIC) ha instat la Unió Europea a ampliar els terminis d’aplicació del nou Reglament sobre Trasllat de Residus 1157/2024 (WSR). Segons EuRIC, aquesta normativa tindrà un fort impacte en el mercat global del reciclatge i, especialment, perjudicarà la competitivitat del sector a Europa. Per aquest motiu, reclama més temps perquè els països no membres de l’OCDE puguin complir amb els nous requisits.

El reglament estableix que aquests països tenen fins al 21 de febrer de 2025 per sol·licitar el permís que els permeti continuar important materials reciclats classificats com a residus per la UE (Annex VIII – WSR). Si no ho fan, a partir del 21 de maig de 2027 es prohibirà l’exportació d’aquests materials des de la UE cap a gairebé 150 països.

EuRIC alerta que la majoria d’aquests països no estan preparats per complir els nous i complexos requisits de la UE. A més, denuncia que la normativa suposarà una càrrega burocràtica excessiva per a les administracions d’aquests estats i critica la manca d’informació proporcionada per les autoritats europees sobre els canvis introduïts.

Aquesta situació no només afectaria els països importadors, sinó que també tindria conseqüències negatives per a la indústria del reciclatge a Europa. Segons EuRIC, la normativa podria provocar un augment dels abocaments de residus reciclables i una pèrdua de confiança dels ciutadans en els sistemes de classificació i reciclatge de residus.

EuRIC proposa cinc mesures per garantir una transició viable

Per evitar aquestes conseqüències, EuRIC demana a la Comissió Europea l’adopció de cinc mesures que permetin una implementació més realista i equilibrada:

  1. Flexibilitzar la data límit del 21 de febrer de 2025 o ampliar-la almenys sis mesos per donar més marge als països afectats.
  2. Endarrerir l’entrada en vigor de la prohibició d’exportació de 2027, cosa que permet que les empreses puguin adaptar-se progressivament sense alterar les cadenes de subministrament.
  3. Col·laborar activament amb els països tercers per garantir la continuïtat dels mercats de destinació i protegir la competitivitat del sector del reciclatge europeu.
  4. Assegurar la transparència en el procés d’adhesió dels països no membres de l’OCDE, mitjançant la creació i actualització d’una llista pública dels estats que han sol·licitat el permís d’acord amb l’Annex VIII del WSR.
  5. Fomentar un diàleg continu amb els països tercers per identificar i resoldre de manera anticipada possibles barreres comercials.

Amb aquestes mesures, EuRIC busca garantir una transició més equilibrada, evitant un impacte negatiu tant per als països importadors com per a la indústria del reciclatge a Europa.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code