L’Associació Espanyola de Normalització, UNE, en línia amb el seu compromís amb la innovació, publica el seu segon Estudi Prospectiu, centrat en els bioplàstics.
En aquest estudi s’analitza informació de diverses fonts, contrastant-la amb socis rellevants dels sectors implicats. L’objectiu és crear noves activitats de normalització liderades per organitzacions espanyoles que donin suport al desenvolupament de noves tecnologies i solucions innovadores.
La normalització és una eina per introduir i consolidar l’ús dels bioplàstics al mercat.
L’Associació Espanyola de Normalització, UNE, ha publicat el segon document de la seva sèrie d’Estudis Prospectius, centrat en la innovació dels bioplàstics. A través d’aquests estudis, UNE vol facilitar la implantació industrial de noves tecnologies i solucions innovadores mitjançant l’elaboració de normes tècniques que les organitzacions espanyoles puguin liderar a escala europea i internacional.
Fernando Utrilla, responsable d’R+D+I d’UNE, afirma: “Amb aquest tipus d’Estudis Prospectius, convidem a reflexionar sobre el paper que pot jugar la normalització per afavorir la innovació en sectors estratègics. A UNE, la innovació és constant, ja que considerem l’estandardització com una eina estratègica per potenciar la capacitat innovadora de les empreses, accelerant així l’accés dels seus productes o serveis al mercat.”
En els últims anys, la Comissió Europea ha desenvolupat polítiques i iniciatives per promocionar els plàstics biodegradables i bioplàstics, tant en la seva estratègia de bioeconomia com en el seu Pla per a una Economia Circular a Europa i el Pacte Verd. A més, ha realitzat un gran esforç de finançament de l’R+D+I en aquest sector a través del programa Horitzó Europa, en el qual UNE desenvolupa una intensa activitat com a soci de normalització en diversos projectes.
Els bioplàstics són plàstics derivats de recursos vegetals, a diferència dels plàstics convencionals obtinguts del petroli. El seu desenvolupament busca reproduir les característiques beneficioses dels plàstics tradicionals i reduir el seu impacte ambiental.
Per a la realització d’aquest segon Estudi Prospectiu, UNE ha analitzat el sector, posant l’accent en la seva regulació, l’estat del seu desenvolupament econòmic, els projectes europeus d’R+D+I en què ha participat com a soci de normalització, així com el marc d’estandardització existent.
Principals conclusions de l’Estudi
La normalització és una eina clau per a la introducció i consolidació dels bioplàstics al mercat. Entre les àrees susceptibles d’estandardització hi ha la definició de conceptes, els paràmetres i especificacions dels productes per a la seva caracterització, la correlació dels assaigs amb el producte final, el seu ús específic segons les aplicacions, la traçabilitat dels materials i la seva producció, així com les condicions d’operació de les unitats productives.
Una altra conclusió destacada de l’estudi és la necessitat d’implicar les administracions públiques, centres de recerca, fabricants de productes, associacions empresarials, grups d’interès relacionats i gestors de residus per al desenvolupament del sector i l’elaboració de les normes.
Els bioplàstics tenen un futur prometedor i transformador en la indústria del plàstic.