A mitjans del mes d’abril, el Consell i el Parlament Europeus han acordat provisionalment un reglament per prevenir la pèrdua de gransa de plàstic al medi ambient.

Noves normes per reduir les pèrdues de gransa de plàstic al medi ambient
Aquesta setmana, el Consell i el Parlament Europeus han arribat a un acord provisional sobre un nou reglament per prevenir la pèrdua de gransa de plàstic, una de les principals fonts de microplàstics, al medi ambient. Les noves normes milloraran la gestió dels pèl·lets de plàstic al llarg de tota la cadena de subministrament, tant terrestre com marítima.
Segons ha declarat Paulina Hennig-Kloska, ministra de Clima i Medi Ambient de Polònia:
«Els microplàstics, inclosa la gransa de plàstic, es troben avui dia arreu: als oceans, als mars i fins i tot en els aliments que consumim. Cada any, es perd a l’entorn l’equivalent a 7.300 camions plens de gransa. Avui, la UE ha fet un pas històric cap a la reducció d’aquesta contaminació adoptant mesures concretes per prevenir les pèrdues i garantir una manipulació adequada, també durant el transport marítim.»
Prevenció com a prioritat
Amb aquest nou reglament, la prevenció de les pèrdues serà la prioritat principal per a tots els operadors i transportistes, tant europeus com de països tercers. El marc normatiu establert preveu obligacions clares en cas de fuites accidentals i posa èmfasi en la resposta mitjançant operacions de neteja.
Cada instal·lació que manipuli gransa haurà de disposar d’un pla de gestió de riscos amb mesures específiques que incloguin el correcte embalatge, la càrrega i descàrrega segura, la formació del personal i l’equipament necessari.
A més, per garantir la igualtat de condicions i la transparència, els transportistes de fora de la UE hauran de designar un representant autoritzat dins del territori comunitari.
Simplificació i adaptació a la mida de l’empresa
L’acord busca equilibrar un alt nivell de protecció ambiental amb requisits proporcionals a la mida de cada empresa. Així, els operadors que manipulin més de 1.500 tones anuals de gransa hauran d’obtenir un certificat expedit per una entitat independent.
Les petites empreses que superin aquest llindar es beneficiaran d’un règim més flexible, amb una única certificació requerida cinc anys després de l’entrada en vigor de la norma. Per la seva banda, les empreses que manipulin menys de 1.500 tones anuals i les microempreses només hauran de presentar una autodeclaració de conformitat.
Transport marítim: una peça clau
La gransa de plàstic, que no és biodegradable, pot persistir durant dècades al medi aquàtic. El transport marítim representa una part significativa del seu moviment: només l’any 2022, va suposar aproximadament el 38% de tota la gransa transportada a la UE.
Per això, el reglament també introdueix obligacions específiques per al transport marítim en contenidors, com l’ús d’embalatges resistents i la necessitat de proporcionar informació detallada sobre el contingut i la càrrega, d’acord amb les directrius de l’Organització Marítima Internacional.
Següents etapes
L’acord provisional haurà de ser ara validat formalment pel Consell i pel Parlament Europeus. Després d’una revisió jurídica i lingüística, el reglament es publicarà al Diari Oficial de la UE.
Entrarà en vigor dos anys després de la seva publicació. No obstant això, per facilitar-ne l’aplicació al sector marítim, s’ha acordat que les obligacions específiques en aquest àmbit entrin en vigor un any més tard que la resta de les normes.
Una preocupació creixent
Es calcula que només l’any 2019 es van perdre entre 52.140 i 184.290 tones de gransa de plàstic al medi ambient dins de la UE. Aquestes pèrdues poden produir-se en qualsevol punt de la cadena de valor i, fins ara, cap normativa europea les regulava específicament.
La gransa de plàstic és la tercera font d’emissió no intencionada de microplàstics a la UE, només superada per les pintures i els pneumàtics, i té efectes adversos sobre el medi ambient, el clima, l’economia i potencialment sobre la salut humana.