Gillbert succiona microplàstics

Gillbert, el peix robot que neteja microplàstics dels rius i oceans amb tecnologia 3D

25/07/2025

El 2022, a la Universitat de Surrey (Regne Unit), un equip d’investigadors en robòtica va desenvolupar Gillbert, un innovador peix robot capaç de succionar microplàstics dels rius i oceans. Aquesta solució, pensada per abordar el problema global de la contaminació per plàstics, va néixer gràcies a una convocatòria oberta impulsada per la universitat, on la proposta guanyadora va ser la d’Eleanor Mackintosh, estudiant de la mateixa institució. El projecte es va concretar amb la impressió 3D d’un prototip funcional que ja ha començat a generar grans expectatives per la seva capacitat real de netejar ecosistemes aquàtics. Tot plegat es va dur a terme amb l’objectiu de transformar una idea creativa en una eina útil per al futur del planeta.

Com funciona el peix robot Gillbert?

Amb la mida aproximada d’un salmó, Gillbert pot nedar tant en aigua dolça com salada. El seu disseny incorpora un sistema de brànquies artificials que li permet filtrar l’aigua mentre es desplaça i capturar microplàstics en un compartiment intern. Un dels seus avantatges és que emet llum en condicions de foscor, fet que possibilita el seu ús també durant la nit. A més, els residus recollits poden ser retirats per al seu posterior reciclatge, la qual cosa fa que aquest peix robot no només netegi sinó que també contribueixi a la reutilització del plàstic.

    Robert Siddall (20/10/2022). The Natural Robotics Contest 2022 Winner: ‘Gillbert’. Youtube.
    Cap a una versió més intel·ligent i eficient

    El Dr. Robert Siddall, impulsor del concurs i membre de la Universitat de Surrey, ha anunciat que l’equip treballa en una nova versió de Gillbert. Les millores inclouran una major velocitat de desplaçament, una cua més eficient i un rendiment superior de les aletes. A més, s’està explorant la incorporació d’intel·ligència artificial, funcions de control remot i la possibilitat que el robot operi de manera autònoma. També es preveu afegir sensors capaços de detectar àrees amb alta concentració de contaminants.

    La idea de crear versions més grans de Gillbert —fins i tot de la mida d’un tauró— ja està sobre la taula, obrint la porta a una revolució tecnològica en la lluita contra els residus plàstics als oceans. Aquesta visió de futur posa en relleu com la tecnologia i la creativitat poden unir esforços per protegir els nostres ecosistemes.


    Font: Text adaptat i traduït d’ Ambiente Plástico (2025) Gillbert: Un pez robot 3D que succiona microplásticos

    T'agrada aquesta publicació?

    Contacte amb l'empresa

    Captcha Code