AIMPLAS desenvolupa ampolles biobasades per a ús en laboratoris

AIMPLAS desenvolupa ampolles biobasades per a ús en laboratoris

El control de qualitat de les aigües de consum humà constitueix una base fonamental per a la salut pública. En aquest context, els laboratoris dedicats al control de la qualitat juguen un paper essencial en la tasca de prevenció i supervisió, la qual implica la recollida de mostres per a la seva posterior anàlisi, mitjançant un gran nombre d’ampolles de plàstic.

En un estudi preliminar realitzat el 2022 per Aigües d’Alacant, amb la col·laboració de tres laboratoris més del grup Agbar, es va calcular un consum anual de 125.000 ampolles de polietilè. L’estudi va demostrar també que els biopolímers podrien constituir una alternativa viable a aquestes ampolles de plàstic d’un sol ús.

A partir d’aquest estudi i amb l’objectiu de reduir l’impacte ambiental derivat de l’ús de plàstics fòssils en aquests laboratoris, Aigües d’Alacant, Labaqua, Assur Medical i la Universitat d’Alacant es van unir a AIMPLAS per treballar plegats en aquest repte ambiental. Així, el consorci va llançar el 2023 el projecte de recerca B3CLAB per a la fabricació d’ampolles biobasades i biodegradables, finançat per l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE+i) a través de la convocatòria de Projectes Estratègics en Cooperació 2023 de l’Agència Valenciana de la Innovació, amb fons europeus FEDER.

Els reptes d’AIMPLAS
Segons ha explicat l’investigador principal del Laboratori de Microplàstics d’AIMPLAS, Juan Francisco Ferrer, “”tenint en compte el volum tan elevat d’ampolles que es consumeixen als laboratoris de control de qualitat de l’aigua, és imprescindible emprendre un estudi d’aquest tipus per intentar reduir, en la mesura del possible, la gran quantitat de plàstic utilitzat. Tot i que els bioplàstics poden representar una alternativa per a la fabricació d’envasos, la seva adopció encara no és generalitzada en la indústria dels laboratoris d’anàlisi, a causa de factors com les propietats mecàniques i físiques dels materials, els costos i les dificultats en la gestió dels residus”.

Un dels principals obstacles dels plàstics biobasats i biodegradables és el rang de temperatures que poden suportar durant el seu processament. De manera general, la temperatura requerida durant els processos d’injecció o extrusió acostuma a ser excessiva per a aquest tipus de polímer, cosa que provoca la seva degradació.

“”L’objectiu és trobar la formulació adequada per desenvolupar una ampolla d’un polímer biodegradable que pugui ser processada mitjançant el millor mètode possible i que compleixi amb les propietats exigides per a la presa de mostres d’aigua per a la seva posterior anàlisi als laboratoris. D’aquesta manera, podríem substituir els polímers habituals, d’origen petroquímic, per polímers biobasats i biodegradables, contribuint així a oferir al mercat un producte que ajudi a aconseguir l’objectiu de zero emissions netes per a 2050″, ha conclòs Francisco Ferrer.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code