AIMPLAS i el passaport digital de productes plàstics

AIMPLAS i el passaport digital de productes plàstics

AIMPLAS, l’Institut Tecnològic del Plàstic, ha desenvolupat un innovador tòtem digital que simula el passaport digital per a productes plàstics, una eina que serà obligatòria per comercialitzar productes a la Unió Europea. La seva implantació es preveu per al 2025, un any abans de la seva entrada en vigor, prevista per al 2026.

El passaport digital per a productes plàstics és una solució que proporciona als consumidors informació essencial sobre la traçabilitat, els materials, el reciclatge i la petjada de carboni dels productes que adquireixen.

En aquest sentit, AIMPLAS ha creat una solució que permet acreditar oficialment que els productes plàstics compleixen amb totes les normatives europees.

Exemples pràctics del passaport digital per a productes plàstics
Per il·lustrar de manera pràctica el funcionament del passaport digital, el tòtem inclou com a exemples un envàs de gelat i una casa de joguina fabricada amb plàstic reciclat. Ambdós productes (l’envàs i la joguina) són part de les prioritats establertes pel Centre Comú de Recerca de la Comissió Europea per al Reglament d’Ecodisseny de Productes Sostenibles.

El tòtem disposa d’una pantalla interactiva amb lectors de codis QR i etiquetes. Aquesta pantalla mostra la informació que els dos productes d’exemple podrien incloure al seu futur passaport digital un cop escanejats. Entre les dades proporcionades, es detalla el cicle de vida del producte, des del seu origen i procés de fabricació fins als materials que el componen i les opcions de reciclatge al final de la seva vida útil, així com la seva petjada de carboni.

El passaport digital, una eina útil i eficaç
Des d’AIMPLAS, es considera que el passaport digital per a productes plàstics oferirà als consumidors un accés més fàcil, transparent i segur a informació clau sobre els productes que compren. Aquesta mesura no només millorarà l’experiència de compra, sinó que també fomentarà la sostenibilitat i reforçarà la confiança dels consumidors en l’autenticitat i la qualitat dels productes.

El passaport digital permetrà fer un seguiment complet del producte, des de la seva fabricació fins al seu consum i distribució. Inclourà dades sobre les característiques del producte (materials, data de fabricació, etc.), instruccions d’ús, garanties i recomanacions per al reciclatge. D’aquesta manera, el consumidor podrà prendre decisions més informades i responsables a l’hora de comprar.

A més, els passaports digitals facilitaran el seguiment de l’impacte ambiental d’un producte al llarg de la seva vida útil, incloent-hi la seva petjada de carboni, l’ús de recursos i les pràctiques de reciclatge. Això permetrà als consumidors escollir productes més sostenibles i ajudarà les empreses a demostrar el seu compromís amb la protecció del medi ambient.

La Comissió Europea ha identificat diverses categories de productes que seran recollides en el Reglament d’Ecodisseny de Productes Sostenibles, on s’inclou el passaport digital. Entre aquests, hi ha onze productes finals, com tèxtils i calçat, mobles, pneumàtics, matalassos, detergents, pintures, lubricants, cosmètics, joguines, arts de pesca i productes higiènics absorbents. També s’inclouen set productes intermedis, com ferro i acer, productes químics bàsics, productes metàl·lics no ferrosos i d’altres materials, plàstic i polímers, polpa i paper, i vidre. Finalment, es tindran en compte tres requisits comuns: durabilitat, reciclabilitat i contingut reciclat.

Sobre el demostrador d’AIMPLAS
El demostrador del futur passaport digital desenvolupat per AIMPLAS ha estat finançat amb ajudes de l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE+i). En el seu desenvolupament també han col·laborat les empreses ITC Packaging i Famosa.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code