Les solucions s’aplicaran en cinc casos reals en edificis a Mallorca (Espanya), Vitry-sur-Seine (França), Menden (Alemanya), Praga (República Txeca) i Vílnius (Lituània).
Els desenvolupaments inclouen panells a partir de Posidònia oceànica, poliuretà biològic i reciclat per a polvoritzacions i finestres, i recobriments naturals que protegeixen contra el foc, entre d’altres.
Les edificacions són responsables d’aproximadament el 40% del consum energètic i del 36% de les emissions de CO₂ a Europa. Els materials de construcció termoaïllants, tant per a nous edificis com per aquells que requereixen rehabilitació, representen una oportunitat significativa per millorar l’aïllament i contribuir a la reducció de la petjada de carboni del sector a través de l’estalvi energètic.
En aquest context, AIMPLAS, l’Institut Tecnològic del Plàstic, participa en el projecte europeu BIO4EEB, que té com a objectiu promoure l’ús generalitzat de materials aïllants de base biològica per fomentar una indústria de la construcció més sostenible. En el marc d’aquesta investigació, que forma part d’un consorci multidisciplinari compost per centres tecnològics, universitats i empreses de 10 països europeus, així com un soci a Amèrica Llatina, s’està desenvolupant un portafolis de productes amb materials aïllants segurs i de naturalesa biològica.
Entre els nous desenvolupaments, s’inclouen panells i fibres derivades de la planta marina Posidònia, bioplàstics com el PLA, i poliuretà biològic i reciclat per a aplicacions com polvoritzacions i finestres, que garanteixen un aïllament tèrmic i acústic òptim. A més, aquests materials milloren la seguretat passiva davant del foc i inclouen altres elements prefabricats per a façanes sostenibles.
Concretament, AIMPLAS aportarà el seu coneixement en el desenvolupament de revestiments naturals que protegeixen contra el foc i espumes de PLA, així com en la validació de les proves d’ús de les diferents solucions aïllants en estructures autònomes o combinades. Aquests nous materials seran sotmesos a proves en els emplaçaments de demostració.
Les solucions s’aplicaran en cinc casos reals i tres virtuals, seleccionats estratègicament per reflectir diferents climes europeus. Els casos reals inclouen edificacions a Mallorca (Espanya), Vitry-sur-Seine (França), Menden (Alemanya), Praga (República Txeca) i Vílnius (Lituània). El projecte busca garantir una alta reproductibilitat de les noves solucions, per la qual cosa es desenvoluparan paquets de renovació i estudis de reproductibilitat que faciliten la seva integració. Aquests paquets de renovació seran dirigits a diversos tipus d’edificacions amb característiques distintes, assegurant així una implementació ràpida i senzilla.
El consorci de BIO4EEB representa una àmplia gamma de sectors, inclosa la construcció, la tecnologia, l’arquitectura, les ciències, l’economia i els materials. A més d’AIMPLAS, el consorci inclou FOCCHI (Itàlia), 3L Architects and Industrial Designers (Alemanya), Bouygues Construction (França), la Confederació Europea de Constructors (Bèlgica), ABUD (Hongria), INDRESMAT BV (Països Baixos), R2M Solution (França i Itàlia), SOLINTEL (Espanya), PROTECH (Lituània), Starcell (Itàlia), STÚ-K (República Txeca), CEU GmbH (Àustria), Sòphia High Tech (Itàlia), TANDEM (Espanya) i CAMACOL (Colòmbia).