AIMPLAS participa en el projecte ReBioCycle sobre solucions innovadores de reciclatge i revalorització per als bioplàstics

AIMPLAS participa en el projecte ReBioCycle sobre solucions innovadores de reciclatge i revalorització per als bioplàstics

20 socis s’han unit, sota la direcció de la University College Dublín i el BiOrbic Bioeconomy SFI Research Centre.

AIMPLAS coordina el Hub Espanyol, que se centrarà en la classificació, el reciclatge mecànic i el reciclatge enzimàtic de bioplàstics.

El nou projecte ReBioCycle, finançat per la Unió Europea, ofereix un portfoli de tecnologies de classificació i reciclatge de bioplàstics dins de tres hubs complementaris centrats en el processament de residus. Aquests hubs s’establiran per a diferents tecnologies i nivells de maduresa tecnològica (TRL) als Països Baixos, Itàlia, Espanya i parcialment a Irlanda. Se centraran en el reciclatge mecànic, reciclatge químic, reciclatge enzimàtic i reciclatge biològic.

AIMPLAS, Institut Tecnològic del Plàstic, European Bioplastics, TotalEnergies Corbion, Novamont, Corbion, Sulapac i Kaneka, són entre els 20 socis que s’han unit per desenvolupar i implementar “Un nou pla europeu per a solucions de revalorització de bioplàstics circulars”, sota la direcció de la University College Dublin i el BiOrbic Bioeconomy SFI Research Centre.

El projecte té com a objectiu demostrar l’impacte d’obtenir polímers reciclats en aplicacions d’alt valor afegit. A escala demostrativa i en un entorn operatiu real s’abordarà el reciclatge efectiu i eficient de tres tipus de bioplàstics: PLA, PHA i compostos.

AIMPLAS coordinarà el Hub Espanyol, que se centrarà en la classificació, reciclatge mecànic i reciclatge enzimàtic de bioplàstics. A més, AIMPLAS caracteritzarà i validarà els materials reciclats finals obtinguts en el projecte. En aquest sentit, Pablo Ferrero, investigador líder en Biotecnologia a AIMPLAS, ha assenyalat que “la principal ambició del Hub Espanyol és demostrar la viabilitat de reciclar bioplàstics a través de diferents tecnologies, assegurant la seva qualitat per al reprocessament”.

Jan Pels, CTO i director general de TORWASH, líder del hub neerlandès, indica que actualment “les tecnologies de reciclatge disponibles per al reciclatge de plàstics biodegradables són limitades, però amb aquest projecte les farem àmpliament disponibles. Volem que ningú pugui afirmar que no es pot fer el canvi a plàstics biodegradables perquè no es poden reciclar”.

El professor Kevin O’Connor, coordinador del projecte, espera que “ReBioCycle escali i demostri tecnologies de reciclatge de plàstics biodegradables de base biològica: els plàstics biodegradables de base biològica poden mantenir-se en el cicle de materials durant el màxim temps possible a través de tecnologies de reciclatge innovadores, demostrant així que els plàstics biodegradables de base biològica al final de la seva vida útil poden ser utilitzats en la bioeconomia circular”.

ReBioCycle verificarà les especificacions industrials dels propietaris de marques de biopolímers. També proposarà un portfoli de tecnologies de reciclatge de bioplàstics i demostrarà, a través de fluxos de dades, l’efectivitat de les tecnologies proposades, la seva viabilitat econòmica i la seva possible integració a escala industrial, demostrant que els plàstics biodegradables són totalment reciclables i revaloritzables. Finalment, es farà una anàlisi de la qualitat final del material per confirmar la qualitat dels materials reciclats des d’un punt de vista funcional.

Gerrit Gobius du Sart, Científic Corporatiu de TotalEnergies Corbion, ha indicat que “la indústria dels bioplàstics té la responsabilitat de preservar el valor del material, per minimitzar el nostre impacte en el medi ambient. Revaloritzar els residus de PLA com a matèria primera per al reciclatge químic o mecànic és una enorme oportunitat”.

El projecte donarà com a resultat un full de ruta sobre l’estat de l’art del reciclatge de bioplàstics, per proporcionar una contribució directa a diversos plans d’acció i estratègies europees, com l’Estratègia de Bioeconomia, el Pla d’Acció d’Economia Circular i també la futura Regulació d’Envasos i Residus d’Envasos.

Hasso von Pogrell, director general de European Bioplastics, ha afirmat que “European Bioplastics creu fermament que una Estratègia de Bioeconomia de la UE hauria de ser una prioritat màxima per salvaguardar la fortalesa de les nostres indústries europees. Això només és possible amb una forta col·laboració entre totes les parts interessades, més suport polític i avenços tecnològics. Aquest projecte és un exemple excel·lent d’aquesta col·laboració i aportarà grans avenços en el reciclatge de bioplàstics”.

El projecte ReBioCycle ha rebut 7,5 milions d’euros de finançament de la Circular Bio-based Joint Undertaking (JU) i els seus membres en el marc del Programa de Recerca i Innovació Horitzó Europa de la Unió Europea sota l’Acord de Subvenció núm. 101156032. La JU rep suport del Programa de Recerca i Innovació Horitzó Europa de la Unió Europea i del Consorci d’Indústries de Base Biològica.

Sobre AIMPLAS
A AIMPLAS, Institut Tecnològic del Plàstic, tenim un doble propòsit: aportar valor a les empreses perquè creïn riquesa i donar resposta als reptes socials per millorar la qualitat de vida de les persones i garantir la sostenibilitat mediambiental.

Som una entitat sense ànim de lucre pertanyent a la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana, REDIT, i oferim a les empreses del sector dels plàstics solucions integrals i personalitzades. Des dels projectes d’R+D+I fins a la formació i els serveis d’intel·ligència competitiva i estratègica, passant per altres serveis de caràcter tecnològic com les anàlisis i assajos o l’assessorament tècnic.

A més, donem suport als 17 ODS del Pacte Mundial de les Nacions Unides mitjançant l’exercici de la nostra activitat i la nostra responsabilitat social.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code