L’institut tecnològic del plàstic AIMPLAS està duent a terme 14 projectes d’investigació amb l’objectiu d’oferir solucions més sostenibles en l’àmbit dels plàstics, alhora que treballa per millorar la qualitat de vida i garantir la seguretat de les persones.
AIMPLAS ha posat en marxa 14 nous projectes d’investigació, finançats per l’Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (IVACE+i), en què participen 26 empreses. Aquests projectes, que s’espera que finalitzin a mitjans de 2025, tenen com a objectiu proporcionar solucions més sostenibles en l’àmbit dels plàstics en sectors com la construcció, la mobilitat i l’envàs, així com protegir la qualitat de vida i garantir la seguretat de les persones.
Projectes d’AIMPLAS sobre seguretat
Un dels exemples més destacats és el projecte Safereuse, que té com a finalitat avaluar la seguretat dels productes de plàstic reutilitzables en la seva interacció amb electrodomèstics com el microones i el rentaplats. De manera similar, el projecte Deconwaste investigarà mètodes eficients de descontaminació per a les poliolefines, amb l’objectiu d’obtenir materials reciclats segurs, aptes per a aplicacions en contacte amb aliments.
Construcció
Pel que fa als sectors de la construcció i la mobilitat, el projecte Neocomp desenvoluparà materials compostos ignífugs de màxim rendiment mitjançant tecnologies de fabricació avançades. Aquests materials hauran de complir requisits d’eficiència energètica, circularitat, rendiment mecànic i propietats ignífugues, amb l’objectiu de minimitzar el seu impacte ambiental.
D’altra banda, el projecte Refugi se centra a desenvolupar retardants de flama a base de fòsfor per integrar-los en vernissos destinats a la fusta, millorant així les propietats ignífugues d’aquests recobriments en el sector de la construcció.
Agricultura
En l’àmbit agrícola, AIMPLAS segueix investigant amb probiòtics ambientals per reduir l’ús de productes químics en els cultius. Un exemple és el projecte Bioencapsulacio 2, que incorpora aquests microorganismes en productes de plasticultura per al control de plagues.
Així mateix, el projecte Biosafe estudiarà la seguretat dels materials plàstics biodegradables i compostables, comparant les substàncies que poden migrar o generar-se durant la seva degradació amb les dels plàstics convencionals. A més, s’avaluarà toxicològica mitjançant bioassajos in vitro.
El projecte Extractor desenvoluparà una metodologia per extreure microplàstics de mostres sòlides complexes com compost, sòl i biota, així com materials de referència per a l’anàlisi cromatogràfica, acompanyats de bioassajos a diferents nivells de la cadena tròfica per avaluar els riscos d’aquests contaminants.
Qualitat de l’aire i del medi ambient
AIMPLAS també treballa en projectes per millorar la qualitat de l’aire i del medi ambient, com el projecte Dacco2, que desenvoluparà recobriments actius per a pintures, teles, fusta i plàstics de mobiliari urbà capaços de capturar els contaminants atmosfèrics.
El projecte Reciplus estudiarà el reciclatge de materials plàstics multicapa mitjançant noves tecnologies basades en metodologies mecàniques, fisicoquímiques i biològiques, amb l’objectiu d’obtenir matèria primera reciclada d’alta qualitat per transformar-la en nous productes plàstics, evitant que aquests residus acabin en abocadors.
Pel que fa a la fabricació additiva per a sectors com el transport, el mobiliari urbà i la decoració d’interiors, AIMPLAS treballa en el projecte Mat3D-XL, que té com a finalitat desenvolupar materials compostos sostenibles i reciclables per a sistemes de fabricació additiva robotitzada de gran format.
Investigacions sobre biodegradabilitat
En l’àmbit del packaging, el projecte Bioprocess busca millorar les propietats mecàniques i de barrera dels materials biodegradables o compostables, amb l’objectiu d’obtenir envasos flexibles amb millors característiques.
Amb el projecte Caract4BIO, AIMPLAS estudiarà la relació entre les característiques d’un material biodegradable i la seva biodegradabilitat intrínseca en condicions de compostatge industrial. Això permetrà a les empreses desenvolupar nous bioplàstics altament biodegradables en compostatge industrial, amb avantatges significatius en termes de rendiment i funcionalitat respecte als plàstics convencionals.
Finalment, el projecte Exhaustion analitzarà la reducció del temps necessari per als assaigs de caracterització de la vida a fatiga, per determinar la durabilitat d’un material sotmès a càrregues cícliques.
Més sobre els projectes d’AIMPLAS
Tots aquests projectes estan alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i formen part del programa de subvencions de l’IVACE+i, dirigit a centres tecnològics de la Comunitat Valenciana per a projectes d’R+D de caràcter no econòmic realitzats en col·laboració amb empreses durant el 2024. Aquests projectes també compten amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins del marc del Programa Operatiu 2021-2027.