Claus legislatives del sector agroalimentari el 2025

Claus legislatives del sector agroalimentari el 2025

Segons AINIA, el 2025 transformarà el sector agroalimentari amb noves normatives sobre envasos i residus, mesures per prevenir el malbaratament alimentari i la reduflació, i restriccions associades a la desforestació.

AINIA recorda les importants novetats legislatives que transformaran el sector agroalimentari el 2025. Entre les iniciatives més destacades es troben l’Estratègia Nacional d’Alimentació i la creació de la Junta Europea d’Agricultura i Alimentació, impulsada per la Comissió Europea.

La sostenibilitat, un aspecte clau per al sector agroalimentari
A més d’aquestes mesures generals de gran abast, AINIA subratlla altres normatives específiques que tindran un impacte directe en el sector. Amb entrada en vigor el gener, el nou Reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre envasos i residus d’envasos introdueix objectius ambiciosos per als anys 2030 i 2040. Alguns d’aquests objectius inclouen l’augment de l’ús de materials reciclats, la reducció del pes i volum dels envasos, i l’eliminació progressiva de substàncies nocives, com les PFAS (substàncies perfluoroalquilades).

D’altra banda, José María Ferrer, responsable d’Afers Reguladors d’AINIA, destaca que també serà necessari abordar qüestions relacionades amb l’etiquetatge i la informació al consumidor, aspectes que el Ministeri per a la Transició Ecològica està harmonitzant mitjançant el Reial decret 1055/2022, a través d’una nota interpretativa.

Llei de prevenció del malbaratament alimentari
El projecte de llei per a la prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, que actualment es troba en tràmit al Senat, continuarà el seu procés legislatiu durant els primers mesos de 2025. Tot sembla indicar que aquesta llei serà aprovada enguany, després d’incorporar esmenes que reforcen aspectes clau com el concepte d’agents de la cadena alimentària i les bones pràctiques per a promoure la venda de productes amb dates de consum preferent o caducitat pròxima.

Una de les novetats destacades és la creació d’un Pla Estratègic Nacional i de programes autonòmics destinats a reduir el desaprofitament alimentari. Segons Ferrer, aquestes mesures tenen com a objectiu fomentar un consum responsable en totes les fases de la cadena alimentària.

La reduflació
Un altre tema destacat serà l’aprovació d’una proposició de llei per combatre la reduflació, una pràctica que consisteix a reduir la quantitat de producte mantenint el preu o fins i tot augmentant-lo. Segons un estudi recent, el 54 % dels consumidors a Espanya ha detectat aquesta pràctica, especialment en aliments com snacks, pa, pasta i dolços. La nova normativa obligarà a proporcionar informació clara i precisa sobre qualsevol reducció en el contingut d’un producte que impliqui un augment del preu per unitat de mesura. Aquesta informació haurà de ser disponible en el punt de venda durant un mínim de 90 dies des de la comercialització del producte modificat.

Restriccions als productes relacionats amb la desforestació
La desforestació també serà una qüestió d’una gran rellevància el 2025 amb l’entrada en vigor del Reglament (UE) 2023/1115. Aquesta normativa prohibeix la venda de qualsevol producte vinculat amb la desforestació i la degradació forestal dins de la Unió Europea.

José María Ferrer subratlla que les grans empreses hauran de complir aquestes noves exigències abans del 30 de desembre de 2025, mentre que les microempreses i petites empreses tindran fins al juny de 2026 per adaptar-se. Aquest reglament suposa reptes significatius per a la comercialització i l’exportació de matèries primeres, però alhora reforça el compromís del sector agroalimentari amb la sostenibilitat.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code