El CEP ha presentat el seu nou estudi sectorial a Plastics & Rubber

El CEP ha presentat el seu nou estudi sectorial a Plastics & Rubber

El Centre Espanyol de Plàstics (CEP) va participar activament a la fira Plastics & Rubber 2025, celebrada la setmana passada a Barcelona, on va presentar el seu nou estudi sectorial.

El Centre Espanyol de Plàstics (CEP) va participar activament a la fira Plastics & Rubber 2025, celebrada la setmana passada a Barcelona, on va presentar el seu nou estudi sectorial. Concretament, el CEP va organitzar diverses sessions sobre temes d’interès com el reciclatge de plàstics al sector de l’automoció, materials i packaging sostenible, l’impost sobre envasos de plàstic i el paper dels additius en el compounding de plàstics circulars, les quals van ser precedides per la presentació del seu informe anual.

Marc Monnin, director de l’entitat, va ser l’encarregat de presentar l’estudi, destacant algunes de les xifres més rellevants que conté. Abans de la seva exposició, va compartir una dada significativa citant Business Publishing International LTD: dels 110.000 milions de tones de matèries primeres consumides el 2023, el 16% va ser derivat de combustibles fòssils, i d’aquest percentatge, només el 5% va ser petroli. D’aquest 5%, el 83% es va destinar a combustibles, el 6% a productes químics derivats, i només el 9% a plàstics. Aquesta dada il·lustra que els plàstics representen tan sols el 0,4% de tots els materials utilitzats anualment a escala mundial, oferint una visió més matisada sobre la seva presència en els processos industrials.

Monnin va continuar amb una radiografia detallada del sector del plàstic, presentant dades de Plastics Europe, com el creixement del 12% en la producció mundial de plàstics entre 2018 i 2023, que va arribar als 413,8 milions de tones. D’aquest total, el 10% correspon a plàstics circulars. Durant aquest mateix període, la quota de producció de plàstics a Europa ha caigut del 17% al 13%, tot i que el continent es distingeix per la seva capacitat de circularitat, ja que el 20% dels plàstics produïts a Europa el 2023 van ser productes circulars.

L’estudi del CEP

L’estudi “El sector dels plàstics a Espanya”, en la seva 46a edició, incorpora noves dades actualitzades a final de 2023. Amb un total de 140 pàgines, ofereix informació valuosa, com que Espanya està liderant el creixement de la producció industrial a Europa, superant països com Alemanya, Itàlia i França, que estan experimentant una caiguda o estancament en aquest àmbit.

Pel que fa a la producció de plàstics dins la UE, continua per sota dels nivells prepandèmia. Tot i que Espanya ha mostrat una lleugera recuperació, aquesta no compensa les pèrdues registrades anteriorment. No obstant això, comparant-ho amb països com Alemanya, Itàlia o França, la situació a Espanya és raonablement positiva.

L’informe també presenta una foto precisa del panorama empresarial del sector, incloent-hi tant els transformadors (3.317 empreses) com els fabricants de maquinària (166). En total, el sector està format per 3.483 empreses que donen feina a 101.210 treballadors i facturen 26.590 milions d’euros. El 75% de les empreses es concentren a Catalunya, Comunitat Valenciana i Madrid.

Dades addicionals de la indústria espanyola del plàstic

Pel que fa a la distribució per sectors, el negoci es concentra principalment en les indústries de packaging (35,8%), automoció (24,5%), construcció (16,25%) i béns de consum (5%). La majoria d’aquestes empreses tenen menys de 50 treballadors i facturen menys de 5 milions d’euros.

El 2023, els transformadors espanyols de plàstic van incrementar la seva facturació un 2,81% anual, tot i una reducció de l’1,43% en el nombre d’empreses. En paral·lel, 170 empreses dedicades al reciclatge de plàstics van facturar 1.912 milions d’euros, un 24% menys que l’any anterior.

Finalment, a Espanya, el sector del plàstic representa el 17,5% del PIB industrial i el 2,2% del PIB nacional.

L’estudi es pot adquirir a través d’aquest enllaç.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code