El Consell de la Unió Europea ha aprovat noves normes per reduir els residus d’envasos i augmentar la reutilització.
Les noves normes aprovades pel Consell Europeu el 16 de desembre tenen com a objectiu reduir significativament la generació de residus d’envasos. Per aconseguir-ho, s’estableixen objectius vinculants de reutilització, es restringeixen determinats tipus d’envasos d’un sol ús i s’exigeix als operadors que minimitzin els envasos utilitzats. D’aquesta manera, les mesures cobreixen tot el cicle de vida dels envasos.
Envasos segurs, sostenibles i reciclables
Les noves normes inclouen, entre altres, els següents requisits per als envasos:
- Objectius per a 2030 i 2040 d’un percentatge mínim de contingut reciclat (en el cas de les ampolles de plàstic d’un sol ús, es preveu un 65% de contingut reciclat per a 2040).
- Minimitzar el pes i el volum dels envasos, així com evitar l’ús d’envasos innecessaris.
- Reduir les substàncies perilloses, inclosa la restricció de l’ús d’envasos en contacte amb aliments que continguin substàncies perfluoroalquilades i polifluorades (PFAS) quan superin determinats límits.
- Els requisits d’etiquetatge i informació (com la composició del material o el contingut reciclat) han de facilitar la selecció i la classificació per part dels consumidors.
Envasos de plàstic d’un sol ús
Les noves normes imposen restriccions als envasos de plàstic d’un sol ús en els següents casos:
- Fruites i verdures preenvasades de menys d’1,5 kg.
- Aliments i begudes envasats i consumits en hotels, bars i restaurants.
- Porcions individuals de condiments, salses, crema de llet i sucre en establiments hotelers.
- Productes cosmètics i de tocador petits i d’un sol ús utilitzats en el sector hoteler (com ampolles de xampú o loció corporal).
- Bosses de plàstic molt lleugeres (com les que s’ofereixen als mercats d’aliments a granel).
Objectius de reutilització i obligacions de recàrrega
El reglament estableix objectius vinculants de reutilització per a 2030 i objectius indicatius per a 2040. Aquests objectius varien en funció del tipus d’envàs utilitzat pels operadors (per exemple, un objectiu vinculant del 40% per als envasos de transport i venda, i del 10% per als envasos agrupats).
A més, segons les noves normes, els establiments de menjar per emportar hauran d’oferir als seus clients la possibilitat de portar els seus propis recipients per omplir-los amb begudes calentes o fredes o menjar preparat, sense cap cost addicional.
Properes passes
L’adopció formal del Consell el 16 de desembre marca l’últim pas en el procediment legislatiu ordinari. El reglament es publicarà al Diari Oficial de la UE i entrarà en vigor. La seva aplicació serà efectiva 18 mesos després de la seva entrada en vigor.