L’objectiu és poder processar-los mitjançant tecnologies convencionals per poder-los utilitzar en aplicacions que actualment ocupen els plàstics derivats del petroli.
Les empreses Venvirotech i ENPLAST col·laboren juntament amb l’Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) en aquesta investigació.
Els Polihidroxialcanoats (PHA) són plàstics biocompatibles i biodegradables, tant al sòl com al medi marí, sintetitzats per una àmplia varietat de microorganismes. Aquests plàstics comparteixen característiques molt similars amb els plàstics d’origen petroquímic. Els estudis més recents se centren en la recerca de substrats alternatius més econòmics, com els residus agroindustrials o subproductes industrials, i en l’optimització de les estratègies d’extracció per reduir els costos de producció. L’objectiu és facilitar la seva integració en un mercat dominat pels plàstics derivats del petroli. No obstant això, els PHA més comercialitzats presenten certes limitacions a l’hora de ser processats amb tecnologies convencionals, motiu pel qual un dels objectius principals del projecte és optimitzar aquests materials per poder-los utilitzar en diverses aplicacions dins de la indústria del plàstic, així com escalar-ne la producció i subministrar-los a les empreses del sector.
En aquest context, el projecte COM4PHA se centra en el desenvolupament de noves formulacions de bioplàstics basats en els PHA, amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament de productes que utilitzin aquests materials biodegradables. En concret, el projecte treballa amb formulacions basades en el copolímer PHBV per a aplicacions en els sectors d’envasos i agricultura, utilitzant tecnologies de processament innovadores per a aquest tipus de polímers. Entre aquestes tecnologies, s’inclou l’extrusió bufada de cos buit per a la fabricació de botelles i l’aplicació del copolímer com a recobriment sobre substrats de paper i films encoixinats agrícoles.
A més, el projecte busca optimitzar la síntesi del material i afavorir l’escalat de la seva producció per poder oferir PHBV a escala industrial, cobrint així aplicacions que actualment utilitzen materials convencionals.
La companyia biotecnològica VEnvirotech, pionera en el desenvolupament de bioplàstics 100% biodegradables, coordina el projecte mitjançant el seu sistema innovador basat en bacteris que transformen residus orgànics en plàstics sostenibles (PHBV). En aquest projecte també participa l’empresa ENPLAST, especialitzada en la creació i fabricació de tota mena d’envasos plàstics, que serà l’encarregada de validar els materials desenvolupats. AIMPLAS, l’Institut Tecnològic del Plàstic, actua com a nexe entre ambdues empreses, encarregant-se de les noves formulacions de PHA per a l’obtenció d’envasos i la formulació de recobriments.
Les noves formulacions per a envasos cosmètics seran biodegradables i compostables, complint amb els requisits establerts, el que reduirà el seu impacte mediambiental i millorarà la seva acceptació pel mercat. Aquesta innovació també pot resultar d’interès per a altres empreses transformadores i usuaris finals dins dels sectors de l’alimentació i begudes, així com el cosmètic.
Pel que fa a les formulacions per a recobriments en el sector del paper i agrícola, els avenços permetran millorar la qualitat dels productes i allargar la seva vida útil. Els resultats obtinguts podran ser aplicats en el sector d’envasos, especialment en aquells que requereixin propietats barrera, com els envasos alimentaris i cosmètics. En el sector agrícola, s’aplicaran en films encoixinats per preservar la qualitat dels cultius gràcies a les propietats barrera i antimicrobianes dels recobriments.
Aquest projecte compta amb el finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i dels fons Next Generation de la Unió Europea.
Sobre AIMPLAS
A AIMPLAS, Institut Tecnològic del Plàstic, treballem amb un doble objectiu: aportar valor a les empreses per generar riquesa i afrontar els reptes socials per millorar la qualitat de vida de les persones i garantir la sostenibilitat mediambiental.
Som una entitat sense ànim de lucre que forma part de la Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (REDIT) i oferim a les empreses del sector dels plàstics solucions integrals i personalitzades, des de projectes d’R+D+I fins a formació, serveis d’intel·ligència competitiva i estratègica, així com altres serveis tecnològics com anàlisis, assaigs i assessorament tècnic.
A més, donem suport als 17 ODS del Pacte Mundial de les Nacions Unides mitjançant la nostra activitat i responsabilitat social.