24/07/2025
El projecte GRECO, coordinat per la Universitat Aristòtil de Tessalònica i amb la participació d’AIMPLAS, ha arrencat amb l’objectiu de desenvolupar bioplàstics més ecològics i segurs per a envasos alimentaris. Amb una reunió inaugural celebrada a València els dies 16 i 17 de juny de 2025, aquesta iniciativa europea treballa en solucions d’origen biològic, biodegradables i reciclables que compleixin amb la nova normativa sobre residus d’envasos i fomentin una economia circular.
Bioplàstics amb millor rendiment, seguretat i sostenibilitat
Per fer-ho possible, el projecte compta amb un finançament de 7,6 milions d’euros procedents del programa Horizonte Europa. L’objectiu principal és crear una nova generació d’envasos alimentaris que siguin alhora sostenibles i eficients, tot garantint la seva biodegradabilitat, reciclabilitat i circularitat.
En aquest context, un dels materials clau és el PLA (àcid polilàctic), un polímer de base biològica amb grans possibilitats. AIMPLAS té un paper destacat en aquest àmbit, ja que treballa en la creació de copolímers de PLA mitjançant extrusió reactiva. A més, també aplica la mecanoquímica per a desenvolupar additius ecològics. Gràcies a aquestes tecnologies, es poden obtenir materials més segurs, sostenibles i adaptats a les diferents necessitats del sector alimentari.
Com a resultat, els nous envasos es posaran a prova en diversos productes com ara formatge, carns, fruites seques i fruits vermells. Aquestes aplicacions permetran comprovar si els materials desenvolupats són capaços de conservar millor els aliments, evitant la pèrdua de propietats com la humitat i l’aroma, i allargant la seva vida útil.
Una aposta clara per l’economia circular
Ara bé, El projecte GRECO no només se centra en el desenvolupament del material, sinó que també aborda el seu cicle de vida complet. En aquest sentit, el projecte contempla diversos escenaris de fi de vida, incloent-hi el reciclatge mecànic i químic. Això es fa tant en sistemes oberts com tancats, i s’avalua la biodegradabilitat en condicions reals, com entorns marins, terrestres i de compostatge domèstic o industrial.
D’altra banda, les dades obtingudes en aquestes proves no quedaran en un calaix. S’utilitzaran per actualitzar els criteris de certificació de sostenibilitat de referència, com els de TÜV AUSTRIA Belgium o DIN CERTCO.
Finalment, el projecte també té en compte les persones consumidores. Per això, analitzarà com perceben els nous envasos pel que fa a sostenibilitat, usabilitat i accessibilitat. Aquesta anàlisi permetrà ajustar les solucions a les necessitats reals del mercat, assegurant-ne tant la viabilitat tècnica com l’acceptació social.
Font: AIMPLAS