Els recicladors europeus exigeixen accions urgents a la UE

Els recicladors europeus exigeixen accions urgents a la UE

Els recicladors europeus de plàstic, agrupats a Plastics Recyclers Europe (PRE), reclamen accions immediates a la UE per aturar la crisi que afecta el sector.

La indústria del reciclatge de plàstic a la Unió Europea està en crisi, segons alerta l’associació Plastics Recyclers Europe (PRE). La caiguda de la producció, l’augment de les importacions i la creixent pressió econòmica han provocat el tancament de diverses plantes recicladores.

Malgrat les advertències reiterades del sector, els efectes d’aquesta crisi ja són evidents i tenen greus repercussions en tota la cadena de valor. Tal com assenyala Tom Emans, president de PRE, “Ara més que mai és imprescindible actuar amb fermesa. Instem els responsables polítics de la UE a prendre mesures immediates, implementant controls efectius sobre les importacions i aplicant la legislació vigent. Això inclou restringir la importació de materials que no compleixin els estàndards europeus de sostenibilitat i seguretat. Aquestes mesures són essencials per garantir la supervivència d’una indústria que, entre 2020 i 2023, ja ha invertit 5.000 milions d’euros per complir els objectius obligatoris”.

Un sector al límit

A més de la crisi del mercat, els recicladors europeus han de fer front als elevats costos energètics i a l’augment descontrolat del preu dels residus, fet que ha disparat les despeses operatives en els darrers anys. A això s’hi afegeix la competència de materials importats a preus més baixos, sovint amb certificacions dubtoses a causa de la manca de transparència en l’origen dels materials.

Actualment, les importacions de polímers, tant reciclats com verges, representen més del 20% del consum total de la UE, mentre que la producció de materials reciclats ha disminuït un 5% per a la majoria de polímers.

PRE considera alarmant que la producció de plàstic de la UE pugui retrocedir fins a nivells de l’any 2000, tot i que el consum de polímers continua creixent. Al mateix temps, les exportacions de residus plàstics europeus han augmentat un 36% el 2024 respecte al 2022, un fet que posa de manifest un retrocés en els esforços per fomentar el reciclatge dins del territori europeu.

Aquestes tendències han frenat l’expansió de la capacitat de reciclatge de plàstic i han accelerat el tancament de plantes. La capacitat total de les instal·lacions que han cessat la seva activitat el 2024 s’ha duplicat respecte al 2023, i la situació es preveu encara més greu el 2025, afectant tant petites com grans empreses.

Un futur incert per al reciclatge a la UE

Les condicions actuals del mercat estan afectant seriosament el sector: la taxa de reciclatge ha disminuït, la transició cap a un model d’economia circular es veu obstaculitzada i la dependència de mètodes de producció no sostenibles continua augmentant.

Així, els objectius de reciclatge i sostenibilitat de la UE per al 2025 estan en perill. Davant d’aquesta situació, els recicladors europeus reclamen que el reciclatge de plàstic sigui reconegut com un sector estratègic i que s’implementin mesures de defensa comercial per protegir la producció europea davant distorsions del mercat. En cas contrari, alerten que la indústria europea continuarà deteriorant-se, posant en risc el compromís amb una economia circular del plàstic, la independència de recursos i la creació d’ocupació verda.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code