En una dècada, la gestió de residus plàstics podria ser incontrolable

En una dècada, la gestió de residus plàstics podria ser incontrolable

La humanitat afronta una crisi ambiental i sanitària sense precedents a causa de l’augment descontrolat de la producció i el consum de plàstics. Segons els experts, si no es prenen mesures dràstiques, en una dècada els sistemes globals no podran gestionar els residus plàstics generats, cosa que agreujarà els problemes ambientals, la pèrdua de biodiversitat i els riscos per a la salut pública.

Una crisi en expansió
S’estima que per al 2060, tant la producció com els residus plàstics es podrien triplicar. Els microplàstics, ja presents en el cos humà —incloent-hi placentes, artèries i semen— representen un risc desconegut però alarmant per a la salut. Aquestes dades subratllen la urgència d’una acció coordinada i global per fer front a aquesta amenaça.

Un tractat global en joc
Fa dos anys, 175 països van iniciar la negociació d’un tractat vinculant per combatre la contaminació plàstica. Tot i això, els avenços han estat lents a causa de les tensions entre les nacions que defensen restriccions a la producció de plàstic i els grans productors, que prefereixen centrar-se en la gestió dels residus com a solució principal.

La pròxima ronda de negociacions, que se celebrarà del 25 de novembre a l’1 de desembre a Busan, Corea del Sud, serà crucial per determinar si el món pot unir forces per abordar aquesta crisi. Anne Beathe Tvinnereim, ministra noruega de Desenvolupament Internacional, va advertir:

“Si no reduïm la producció i el consum de plàstics, no podrem gestionar el volum de residus d’aquí a 10 anys”.

Interessos en conflicte
Països com Noruega i Ruanda, líders de la Coalició de Gran Ambició, defensen un enfocament integral que inclogui restriccions a la producció de plàstic al llarg de tot el seu cicle de vida. En canvi, grans productors de petroli com l’Aràbia Saudita i Rússia rebutgen aquestes mesures i proposen centrar-se únicament en la gestió de residus.

Els Estats Units, un dels majors generadors de plàstic, ha donat suport a les restriccions. Tot i això, una possible reelecció de Donald Trump podria revertir aquesta postura, donat el seu historial de suport als combustibles fòssils i l’escepticisme envers les regulacions ambientals.

La Xina: Un actor clau
La participació de la Xina serà decisiva per a l’èxit del tractat, segons Tvinnereim. Si aquesta potència assumeix un paper proactiu, podria marcar una diferència significativa en les negociacions i enviar un missatge clar sobre la necessitat d’una acció global coordinada.

El futur està a les nostres mans
La crisi dels residus plàstics no coneix fronteres i afecta totes les nacions. Sense un acord vinculant que limiti la producció de plàstics i promogui pràctiques sostenibles, les solucions locals seran insuficients.

Les negociacions de Busan representen una oportunitat única per canviar el rumb i assegurar un futur més net i saludable. Només amb cooperació internacional i mesures valentes serà possible fer front a aquesta amenaça global i protegir les generacions futures.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code