Envasos alimentaris fabricats amb plàstic reciclat: oportunitats i avenços en el desenvolupament de noves tecnologies

Envasos alimentaris fabricats amb plàstic reciclat: oportunitats i avenços en el desenvolupament de noves tecnologies

Una de les principals preocupacions actuals del sector del plàstic és l’ús de plàstic reciclat en contacte amb els aliments, especialment pel que fa a la seguretat alimentària d’aquests materials. És fonamental garantir que els plàstics reciclats compleixin les condicions òptimes per a entrar en contacte amb els aliments, sigui de manera directa o indirecta, a través de barreres funcionals. A més, el gran volum de residus plàstics provinents del sector d’envasos, especialment els alimentaris, suposa una altra gran preocupació, ja que resoldre aquest problema fomentaria el reciclatge i la sostenibilitat del sector.

Amb l’entrada en vigor del nou Reglament (UE) 2022/1616 sobre plàstic reciclat en contacte amb els aliments, es busca incrementar la presència de materials plàstics reciclats aptes per a ús alimentari al mercat. Un dels punts clau d’aquest reglament són les anomenades “Tecnologies Adequades” i “Tecnologies Novedoses”. Les primeres inclouen el reciclatge mecànic de PET postconsum i el reciclatge a partir de circuits tancats i controlats, amb l’objectiu d’ampliar i estandarditzar les tecnologies ja autoritzades pel Reglament (UE) 282/2008, facilitant així noves autoritzacions basades en les tecnologies existents.

D’altra banda, el gran repte per al sector és el desenvolupament de noves tecnologies capaces de fabricar plàstics segurs per al contacte amb els aliments. Les tecnologies novedoses inclouen processos que no es consideren adequats, com el reciclatge mecànic de materials diferents del PET, el reciclatge químic de polímers o els processos de barreres funcionals, que, segons el nou reglament, ja no es consideren segurs sense una autorització prèvia per al seu ús en el mercat.

Avui dia, només es pot introduir plàstic reciclat en contacte directe amb aliments si és fabricat amb PET o mitjançant circuits tancats i controlats. Tot i que ja és habitual trobar productes amb fins al 100% de PET reciclat, el volum disponible de PET reciclat al mercat és encara insuficient per cobrir totes les necessitats del sector.

L’experiència acumulada amb el reciclatge de PET és una de les raons per les quals aquesta tecnologia s’ha considerat adequada en el nou reglament, ja que s’ha desenvolupat durant anys, garantint la seguretat dels materials. També és comú trobar altres materials reciclats, com les poliolefines (PEAD i PP) procedents de circuits tancats, en contacte amb aliments, com caixes de fruites o bidons per a aliments. Amb el nou reglament, aquests materials ja no requereixen l’aprovació d’EFSA, tot i que han de complir les mateixes mesures de seguretat alimentària.

Actualment, s’han presentat diverses tecnologies novedoses a EFSA, com els processos de barrera funcional per al PET o el poliestirè (PS), per assegurar l’efectivitat de les capes de barrera mitjançant assaigs de migració. També s’han proposat tecnologies per a la descontaminació de poliolefines i processos de reciclatge físic per dissolució de PS.

AIMPLAS treballa amb diferents empreses en estudis de descontaminació mitjançant assaigs Challenge Test i assessora en la preparació d’informes per obtenir autoritzacions d’EFSA per a estructures de barrera funcional de PET o processos de descontaminació de diversos materials.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code