Espanya guanya rellevància a la fira Formnext

Espanya guanya rellevància a la fira Formnext

La principal fira europea de fabricació additiva i impressió 3D, Formnext, que celebrarà la seva pròxima edició a Frankfurt del 19 al 22 de novembre, té Espanya com el cinquè país per nombre d’expositors.

Que la fira Formnext de Messe Frankfurt s’hagi presentat per primera vegada a Espanya, com va succeir el dijous passat a Barcelona, no és casualitat. El nostre país s’ha col·locat entre els cinc primers pel nombre d’expositors i ocupa l’11è lloc pel que fa a visitants professionals.

Així ho van destacar Sascha F. Wenzler (a la imatge superior) i Christoph Stüker durant la presentació de Formnext. En aquest acte també van participar María Ruiz-Lopetedi, de l’associació espanyola ADDIMAT; Àlex Moñino, responsable mundial del negoci d’impressió 3D d’HP; David Adrover, de l’IAM3DHub de Barcelona; i Elena Echániz, directora de Messe Frankfurt Espanya.

A més, els responsables de Formnext van avançar que Espanya serà el país convidat a l’edició de 2025.

Xifres de Formnext 2024

A dos mesos de la seva celebració, la fira Formnext ja compta amb 820 expositors, dels quals un 61% provenen de fora d’Alemanya, incloent-hi 31 empreses espanyoles. Espanya és un dels països amb més representació, juntament amb els Estats Units, la Xina, el Regne Unit, França, els Països Baixos i Itàlia. Les previsions per a 2024 són similars a les de l’any anterior, quan es van recuperar els nivells prepandèmia, amb 859 expositors, 54.000 m² d’espai ocupat i prop de 33.000 visitants.

Creixent importància de la fabricació additiva a Espanya

El sector de la fabricació additiva ha experimentat un fort creixement a Espanya en els últims anys, convertint-se en un dels més importants d’Europa. Tot i que aquest sector es concentra principalment en centres industrials com Bilbao i Barcelona, també hi ha empreses a altres regions del país. Entre les firmes espanyoles presents a Formnext 2024, s’inclouen tant start-ups com empreses industrials reconegudes, instituts de recerca, i proveïdors de programari i materials.

A més de grans noms com HP i Meltio, també hi seran fabricants d’impressores com Indart3D i Triditive. Així mateix, hi participaran empreses emergents com Reinforce 3D i Supernova Additive.

En l’àmbit de materials innovadors, cal destacar la presència d’empreses com Hebron, Progold, Smart Materials i Recreus Industries, entre d’altres. També hi seran presents proveïdors de programari com Print&Go i Hiperbaric, amb la seva tecnologia HIP per al postprocessament. El Grup Etxetar, fabricant espanyol de màquines-eina, ha adoptat la fabricació additiva i ofereix solucions especials per al recobriment de discos de fre a través de la seva filial Talens Systems.

Presència espanyola a Formnext 2024

També han confirmat la seva participació proveïdora de serveis com Ineo Prototipos, Laboratorio Geométrico, Madit Metal i Aenium Engineering, especialitzada en el sector aeroespacial. Pel que fa a la recerca i desenvolupament, hi seran presents nombrosos instituts i empreses com Lortek i Steros GPA Innovative, una de les empreses de més creixement a Europa. Destaca també la plataforma d’innovació barcelonina IAM3DHUB, que assessora les empreses en la implementació de tecnologies de fabricació additiva als seus processos productius.

Altres detalls de Formnext 2024

Segons van explicar els seus representants, Formnext, que va néixer el 2015, no és una simple fira d’impressores 3D, sinó una plataforma de solucions tecnològiques per a la indústria. La fira cobreix tot el procés: des del disseny i el programari fins a la producció additiva, el postprocessament i el control de qualitat.

La fira continua creixent a mesura que ho fa el mercat, abastant cada cop més sectors, com l’enginyeria mecànica, l’arquitectura i la construcció, la medicina i odontologia, l’aeroespacial, l’automoció, l’electrònica, la joieria i els béns de consum, entre altres.

El programa d’enguany inclourà els nous Premis Formnext, que donaran visibilitat a nous talents i idees. Es premiaran empreses innovadores, projectes sostenibles i tecnologies revolucionàries en sis categories diferents.

A més, la fira ha preparat un complet programa de conferències, amb ponències i taules rodones que tractaran les aplicacions actuals i futures de la fabricació additiva, així com les tecnologies i tendències del sector. Entre els temes destacats hi ha la intel·ligència artificial, la tecnologia mèdica i odontològica, la robòtica i l’automatització.

Serveis, talent i oportunitats

Després de l’èxit de l’any passat, el “Mercat de Proveïdors de Serveis” de 2024 se centrarà en sectors com la tecnologia mèdica, odontològica i l’envasament. La zona d’empreses emergents i l’esdeveniment Pitchnext oferiran a les start-ups del sector l’oportunitat de presentar-se davant d’inversors i col·laboradors potencials.

A més, aquells que busquin feina tindran l’oportunitat de conèixer les sortides professionals en el sector de la fabricació additiva durant la jornada d’ocupació. Per a les empreses que vulguin introduir-se en aquest àmbit, els seminaris Discover3Dprinting, organitzats en col·laboració amb ACAM, oferiran perspectives i consells valuosos.

La VDMA presentarà una exhibició especial amb aplicacions rellevants per a l’enginyeria mecànica. L’exposició especial BE-AM mostrarà exemples pràctics d’impressió 3D en el sector de la construcció, mentre que el simposi BE-AM se centrarà en els avenços futurs en aquest camp. També tindrà lloc, la vigília de la fira, la Cimera sobre Innovació i Certificació en Fabricació Additiva.

Aquest any, el país convidat serà Austràlia

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code