Espanya posarà en marxa un sistema de dipòsit i retorn d’ampolles de plàstic

Espanya posarà en marxa un sistema de dipòsit i retorn d’ampolles de plàstic

En un termini de dos anys, Espanya implementarà un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) per a les ampolles de plàstic d’un sol ús.

Així conclou un recent informe publicat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) sobre la recollida selectiva d’ampolles de plàstic d’un sol ús per a begudes durant el 2023.

Aquesta mesura ja està recollida a la Llei 7/2022, del 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que preveu la seva aplicació en cas que no s’assoleixin els objectius establerts per als anys 2023 i 2027. I precisament això és el que està passant. Concretament, el MITECO ha constatat que la recollida selectiva d’ampolles de plàstic d’un sol ús va arribar al 41,3% l’any passat, mentre que l’objectiu establert era del 70%.

Aquesta dada del MITECO difereix de la proporcionada per Ecoembes, l’entitat encarregada de la gestió del reciclatge d’envasos dipositats al contenidor groc, que calcula que la taxa de reciclatge selectiu d’ampolles de plàstic d’un sol ús per a begudes va ser del 73,4% l’any passat.

Els sistemes de dipòsit, devolució i retorn (SDDR), que ja estan en funcionament a altres països europeus, consisteixen a augmentar el preu de les begudes embotellades en plàstic, de manera que l’usuari pugui recuperar aquest increment quan retorna les ampolles usades. Aquest mecanisme ha demostrat ser eficaç per garantir una taxa de recuperació més alta d’aquest tipus d’envasos.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code