La indústria espanyola del plàstic es reivindica en la primera edició Transformadores

La indústria espanyola del plàstic es reivindica en la primera edició Transformadores

El 27 de novembre, el sector espanyol del plàstic es va reunir a Madrid per fer sentir la seva veu, millorar la seva imatge amb dades verificables, destacar la seva importància i reconèixer la tasca innovadora i puntera de les seves empreses.

La primera edició de Transformadores, conduït pel periodista Gonzalo Bans, va ser inaugurat pel vicepresident primer del Senat, Javier Maroto. En el seu discurs, Maroto va vincular la indústria transformadora amb els valors de la sostenibilitat i va reconèixer el tracte injust que de vegades rep per part de les lleis. Aquestes implicacions negatives, sovint discriminatòries, tenen el seu origen en molts casos en rumors i informació incompleta o falsa.

Manifest de la Transformació
En aquest context, el president d’ANAIP, Luis Rodrigo, va citar les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), segons les quals només el 0,8% dels residus generats a Espanya són plàstics. Per això, va demanar que “es deixi de demonitzar un material que aporta grans beneficis a la societat i al medi ambient, i que és part de la solució, no del problema”.

La primera edició de Transformadores va tenir una clara intenció reivindicativa, tant en l’àmbit sectorial com social, per destacar els plàstics com a material beneficiosos i per posar en relleu les pràctiques sostenibles de les empreses del sector. Això es va materialitzar amb la presentació del primer Manifest de la Transformació elaborat per ANAIP.

Amb el lema “Plàsticament Heroi”, el Manifest busca ressaltar la contribució positiva dels plàstics a la societat i trencar els estigmes associats al seu ús. Posant l’accent en les solucions innovadores i sostenibles que els plàstics han fet possibles, el Manifest també subratlla la necessitat de gestionar de manera responsable la seva producció, consum i reciclatge per minimitzar el seu impacte ambiental.

Reivindicació dels aspectes positius dels plàstics
Durant l’acte, els assistents van conèixer diversos testimonis d’empreses que van destacar el paper fonamental dels plàstics en el desenvolupament de tecnologies, logístiques i avenços científics. Es van compartir exemples del sector mèdic, on els plàstics s’utilitzen en dispositius mèdics, envasos estèrils i pròtesis avançades; del transport, on ajuden a crear vehicles més lleugers i menys contaminants; o de la indústria alimentària, on són essencials per garantir la seguretat i conservació dels aliments. A més, en el sector de la construcció, els plàstics han permès desenvolupar materials duradors, resistents i accessibles.

La primera edició de Transformadores va comptar amb una taula rodona on van participar el president del Grup Plàstics Ferro, José Marcial Doctor; el CEO de Contenur, Íñigo Querejeta; el CEO de Danosa, Alberto del Río; i la directora de Product Line del Grup Berry, Lara Alemany. Els directius van reflexionar sobre els èxits aconseguits i els reptes que afronta la indústria del plàstic.

A més, els ponents van aprofitar l’ocasió per desmentir alguns rumors sobre els plàstics i per destacar-ne els beneficis en comparació amb altres materials que, sovint erròniament, es consideren més sostenibles.

Reconeixements en matèria de sostenibilitat
Com a mostra de sostenibilitat, durant la gala es va lliurar el premi Transformador a la marca de roba Ecoalf, en reconeixement del seu compromís amb el medi ambient. Fundada el 2009 per Javier Goyeneche, Ecoalf és una empresa de moda sostenible que aposta per la circularitat i la gestió eficient dels residus.

El portaveu de la Comissió de Canvi Climàtic del Congrés dels Diputats, César Sánchez, i el president d’ANAIP, Luis Rodrigo, van lliurar el guardó al director general d’Ecoalf, Manel Echevarría, i a la directora de màrqueting, Carolina Álvarez-Ossorio.

Precisament, Álvarez-Ossorio va destacar l’ambició de la marca per “crear una nova generació de productes reciclats de la millor qualitat i disseny, igual que els no reciclats”.

Així mateix, es van lliurar els segells «Indústria de Plàstics Espanyola i Sostenible» a un total de 23 empreses del sector. Entre elles, va destacar el grup Armando Álvarez, que va rebre la distinció en la categoria més alta, la d’«Excel·lència».

Sobre la marca Indústria de Plàstics Espanyola i Sostenible
Llançada per ANAIP el 2023, la marca Indústria de Plàstics Espanyola i Sostenible reconeix les empreses del sector que treballen per minimitzar la seva empremta ambiental i millorar l’impacte socioeconòmic en el seu entorn.

Com va recordar el director general d’ANAIP, Luis Cediel, “el segell té un doble propòsit: per un costat, ens recorda que som una indústria forta i compromesa amb el desenvolupament del nostre país, i, per l’altre, afirma amb orgull que som una indústria sostenible, mostrant el nostre compromís amb un futur responsable, conscient del medi ambient i amb la necessitat que la nostra activitat tingui un impacte positiu en la societat”.

La primera edició de Transformadores, que va posar en relleu el paper innovador i resilient de la indústria del plàstic, va culminar amb la denominada “cançó transformadora”, una reinterpretació de Sheila Blanco del clàssic Tot es transforma de Jorge Drexler. Així, l’esdeveniment va tancar amb èxit i la seva continuïtat per a futurs edicions està assegurada.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code