La indústria química espanyola va tancar el 2024 amb un creixement de la seva xifra de negoci del 3,6%, fins als 85.483 milions d’euros.

La indústria química espanyola va concloure l’any 2024 amb un augment del 3,6% en la seva xifra de negoci, assolint els 85.483 milions d’euros. Així ho ha confirmat aquesta setmana la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE), que atribueix aquest creixement, en gran part, a l’increment de la producció (+6,6%), tot i la lleugera caiguda dels preus (-0,7%).
De cara a 2025, les previsions del sector apunten a un creixement del 4,2%, que situaria la facturació global en 89.000 milions d’euros.
Tot i aquest balanç positiu, FEIQUE adverteix sobre la fragilitat de la química bàsica, un segment especialment afectat per l’elevat cost del gas i l’electricitat. Des de 2015, aquest subsector ha experimentat una caiguda acumulada del 8%, fet que posa en dubte la seva competitivitat.

Exportacions i importacions: estabilitat i perspectives de creixement
Pel que fa a l’exportació, les vendes internacionals del sector químic es van situar en 59.166 milions d’euros, representant un 17,1% del total de la facturació. Malgrat un context econòmic complicat als principals mercats de destí (França, Alemanya i Itàlia), les exportacions es van mantenir estables, amb un lleuger creixement del 0,3%.
Les previsions per a 2025 són més optimistes, amb un increment esperat del 3%, fins a arribar als 60.941 milions d’euros. Amb aquestes xifres, la indústria química es consolida com el segon sector exportador de l’economia espanyola, només per darrere del de l’automoció.
Les importacions, per la seva banda, van créixer un 1,5% i van sumar 62.085 milions d’euros.
Preocupació per la guerra d’aranzels amb els Estats Units
FEIQUE ha alertat sobre l’impacte dels aranzels imposats pels Estats Units als productes de la Unió Europea. Si bé s’estan duent a terme negociacions generals per mitigar-ne els efectes, la federació reclama l’obertura urgent d’una taula de negociació específica per al sector químic, en cas que no s’aconsegueixi un acord global abans de l’estiu. En aquest escenari, les previsions de creixement per al 2025 podrien quedar estancades.
En aquest sentit, FEIQUE insta tant la Comissió Europea com el Govern espanyol a implementar mesures estructurals per millorar la competitivitat del sector, especialment pel que fa a la històrica demanda de reducció dels costos energètics.
Actualment, Espanya exporta productes químics als Estats Units per valor de 3.505 milions d’euros, mentre que n’importa per 8.129 milions.

Ocupació en el sector químic: estabilitat i creixement
L’any 2024, el sector químic espanyol va donar feina a 240.050 persones, un 4% més que l’any anterior. La gran majoria dels llocs de treball (94%) són de caràcter indefinit, amb un salari mitjà anual de 42.000 euros. Les previsions per a 2025 apunten a una continuïtat en aquesta tendència positiva, amb un increment previst del 3% en la contractació.