L’informe Plastics the Fast Facts 2024 de Plastics Europe destaca una disminució més pronunciada del que s’esperava en la producció de plàstics, així com un retrocés en la producció de plàstics reciclats mecànicament durant el 2023.
Concretament, la producció de plàstics a la Unió Europea (UE) va assolir els 54 milions de tones el 2023, una disminució del 8,3% en comparació amb el 2022. D’altra banda, la producció de plàstics reciclats mecànicament a partir de residus postconsum també va registrar una caiguda del 7,8%, fins als 7,1 milions de tones.
L’any passat, del total de plàstics produïts a la UE, 42,9 milions de tones corresponen a matèries primeres d’origen fòssil. 7,2 milions de tones van ser plàstics obtinguts mitjançant reciclatge, tant mecànic com químic, i 0,3 milions de tones van ser plàstics d’origen biològic. La participació d’Espanya en aquests tres tipus de plàstics va ser del 8,5%, l’11,9% i el 2,2%, respectivament. Aquests percentatges subratllen la rellevància del nostre país com a actor destacat en el reciclatge.
Producció mundial de plàstics
Les dades europees contrasten amb les registrades a escala mundial. En aquest sentit, el 2023, la producció mundial de plàstics va augmentar un 3,4%, arribant als 413,8 milions de tones, fet que va reduir la participació d’Europa al 12%. A més, Europa es va convertir en importador net de matèries primeres plàstiques el 2022, i de productes plàstics el 2021. Les exportacions de matèries primeres plàstiques van disminuir un 25,4% entre 2020 i 2023.
Segons Plastics Europe, l’associació que agrupa els principals productors de matèries primeres plàstiques d’Europa, aquesta situació suposa una pèrdua important de competitivitat, a la vegada que posa en perill la transició de la indústria europea cap a un model circular de plàstics.
Així mateix, Plastics Europe assenyala que aquest canvi de tendència amenaça la viabilitat de la cadena de valor dels plàstics a Europa, que actualment dona feina a més d’1,5 milions de persones en 51.700 empreses, amb una facturació de 365.000 milions d’euros a la UE el 2023. Si no es prenen mesures per millorar la competitivitat del sector, Plastics Europe preveu la pèrdua del lideratge europeu en innovació sostenible en plàstics.
La indústria europea de plàstics, en perill
Segons Marco ten Bruggencate, president de Plastics Europe i de Dow EMEAI, “La transformació cap a un ecosistema circular de plàstics a Europa està en greu perill a causa de l’augment de les importacions de plàstics, que no sempre compleixen les normatives de la UE. La crua realitat és que ja s’estan tancant plantes de producció a Europa, fet que comporta la deslocalització de la indústria, l’ocupació i les inversions sostenibles. La transició cap a la circularitat només es farà realitat si els responsables polítics prenen mesures urgents per recuperar la nostra competitivitat, i per oferir una perspectiva atractiva a llarg termini per a les inversions en circularitat. Les oportunitats són limitades i és el moment d’actuar amb valentia.”
La directora general de Plastics Europe, Virginia Janssens, també va expressar una preocupació similar: “Per evitar una preocupant desacceleració de la transició a Europa, necessitem mesures urgents per fer que les inversions en la producció de plàstics circulars siguin més atractives, reduint la burocràcia causada per procediments de concessió de permisos excessivament llargs i establint condicions d’igualtat amb els nostres competidors internacionals.”
A més, la directora de Plastics Europe va reiterar el compromís de la indústria europea “en matèria de circularitat i d’emissions zero netes, tal com es reflecteix al nostre full de ruta ‘The Plastics Transition’. Ara, però, és necessari que els responsables polítics de la UE i dels estats membres enviïn un missatge clar i immediat als inversors i als mercats, confirmant que segueixen compromesos amb la producció de plàstics a Europa i amb el nostre procés de transformació.”
El reciclatge cau per les importacions
Plastics Europe destaca l’important augment de les importacions de matèries primeres plàstiques i productes acabats provinents de regions amb normatives mediambientals més laxes com a principal causa de la disminució del reciclatge a Europa. Segons l’associació, aquestes importacions afecten negativament la viabilitat econòmica del reciclatge de plàstics al continent i la transició cap a un ecosistema circular. A més, Plastics Europe denuncia l’augment dels costos de producció per l’elevat preu de l’energia i de les matèries primeres, la persistent inflació i la limitada disponibilitat de materials circulars.
Malgrat aquests desafiaments, Europa continua sent la regió amb la proporció més gran de plàstics circulars respecte a la seva producció total, amb un 14,8%. Tanmateix, això no és suficient per assolir els objectius establerts en el full de ruta per a la transició dels plàstics. A més de la caiguda de la producció de reciclatge mecànic, el 2023 els plàstics reciclats químicament van aconseguir només 0,12 milions de tones. Pel que fa als plàstics biobasats i bioatributs, la seva producció va augmentar lleugerament fins als 0,8 milions de tones.
Fomentar la competitivitat de la indústria europea
Per revertir aquesta situació, recuperar la competitivitat de la indústria europea i accelerar la transició cap a la circularitat, Plastics Europe considera que les lleis de la UE haurien d’incloure objectius obligatoris ambiciosos de contingut reciclat. A més, els productors europeus de plàstics reclamen que el balanç de masses i el reciclatge químic siguin acceptats com a part del sistema.
També demanen la simplificació dels procediments per obtenir permisos per a instal·lacions industrials circulars amb baixes emissions de carboni, així com la implementació de sistemes de control i certificació per garantir que les importacions compleixin les normatives de la UE. Finalment, reclamen mesures fiscals i econòmiques per reforçar el sector.