ISS España va convocar diverses empreses per elaborar l’informe ‘Brújula Desde Dentro’, amb l’objectiu d’analitzar els principals reptes del sector industrial espanyol, conscient que la productivitat a Espanya és inferior a la mitjana d’altres països europeus. Segons els resultats obtinguts, la tecnologia es presenta com un dels pilars fonamentals per optimitzar els processos i reduir els costos. A més, l’informe destaca la manca de professionals qualificats i l’elevada rotació de treballadors com els principals obstacles per a la competitivitat de la indústria espanyola, afectant directament la seva productivitat.
Les petites empreses, que constitueixen el gruix del teixit empresarial a Espanya, mostren una productivitat tres vegades inferior a la de les grans empreses, segons l’informe sobre Creixement Empresarial 2024 de Cepyme. Aquesta dada és especialment rellevant, tenint en compte que, al país, el 98% de les organitzacions són pimes, i del total, el 94,4% són micropimes, segons l’INE.
A banda de la influència de la mida de les organitzacions, la productivitat es veu afectada per una altra barrera important: l’adopció limitada de tecnologies. Només un 12% de les empreses han implementat la intel·ligència artificial en els seus processos, segons la Fundació Cotec. Aquest fet, sumat a la manca d’inversió en innovació i a la poca especialització tècnica del personal, ha generat una limitació en la competitivitat de la indústria espanyola, en un context marcat per les exigències creixents dels mercats globals.
Aquestes són algunes de les conclusions recollides en l’informe ‘Brújula Desde Dentro’, impulsat per ISS España, empresa especialitzada en la integració de serveis com neteja, manteniment, workplace i Facility Management. L’informe s’ha creat a partir de diverses taules de cocreació que analitzen l’estat actual de la indústria i presenten diverses perspectives organitzades en cinc capítols: productivitat, qualitat, sostenibilitat, talent i digitalització.
L’objectiu d’aquest document és recopilar coneixements interns per identificar necessitats, tendències emergents i estratègies innovadores que puguin servir de referència per a altres institucions, contribuint al reforç de la indústria per afrontar amb més garanties els reptes futurs. El primer capítol dedicat a la productivitat en el sector industrial recull les aportacions de Henkel, Laboratoris Vilardell i Vertiom, que van compartir les seves perspectives per elaborar una anàlisi integral sobre els reptes actuals i les oportunitats del sector industrial, amb la col·laboració de professionals del sector que aporten visions diverses.
La tecnologia com a clau per als processos productius
L’informe destaca el paper crucial de la tecnologia per incrementar la competitivitat del sector industrial. La tecnologia es presenta com un element fonamental en molts àmbits, des de l’optimització de processos fins a la reducció de costos i temps de producció.
Els experts assenyalen la necessitat d’incorporar la innovació tecnològica per millorar els processos productius, utilitzant dades i automatització com a pilars essencials per estandarditzar operacions i reduir la variabilitat. “L’entrada de tecnologies d’avantguarda, com la digitalització i la intel·ligència artificial, està transformant de manera radical el sector industrial. Gràcies a la seva aplicació, serà possible impulsar la productivitat a mesura que aquestes tecnologies s’integrin en les empreses del sector, creant processos i mètodes de treball més eficients que ajudaran a millorar la competitivitat de la indústria espanyola”, explica Enrique Porras, director de l’Oficina Tècnica d’ISS España.
En els serveis generals, i gràcies a tecnologies com l’IoT (Internet of Things) i el Big Data, una de les estratègies destacades és el bon manteniment de les instal·lacions i la maquinària. A més, s’ha començat a introduir la robòtica en activitats com la neteja d’entorns productius, i es preveu un increment del seu ús en els pròxims anys.
Les persones com a motor de la indústria
Un altre aspecte rellevant de l’informe és la necessitat d’assegurar l’equilibri entre el rendiment dels treballadors i l’ús eficient dels recursos naturals, amb l’objectiu de generar un impacte positiu tant en les finances com en la sostenibilitat i el benestar dels equips de treball.
A Espanya, d’una banda, hi ha una escassetat de professionals qualificats en certes indústries, fet que obliga moltes empreses a cercar talent fora del país. D’altra banda, hi ha una elevada rotació de treballadors, que impacta directament en la productivitat, ja que obliga les organitzacions a formar nous treballadors de manera constant. “En serveis com la neteja, que requereixen una gran demanda de mà d’obra, la problemàtica de la rotació de talent es veu agreujada per la dificultat per trobar perfils qualificats”, destaca Enrique Porras. Per afrontar aquest repte, subratlla la importància de “crear espais de treball atractius en entorns industrials, amb ambients còmodes i ergonòmics que millorin el clima laboral, redueixin les baixes laborals i reforcin la connexió entre els empleats i l’empresa”.