EsPlásticos presenta l’estratègia de futur de la Indústria Espanyola del Plàstic

EsPlásticos presenta l’estratègia de futur de la Indústria Espanyola del Plàstic

EsPlásticos, la plataforma que representa tota la cadena de valor del plàstic al nostre país, ha presentat l’Estratègia de la Indústria Espanyola del Plàstic.

La primera Estratègia de la Indústria Espanyola dels Plàstics presenta el full de ruta del sector per ser més sostenible, innovador i competitiu.

La indústria espanyola del plàstic té un pes destacat en l’economia: genera 34.695 milions d’euros en negoci, el que representa el 15,9% del PIB industrial i el 2,1% del PIB nacional. A més, ocupa directament més de 97.000 persones i 447.566 si incloem els llocs de treball indirectes. Exporta el 44% de la seva producció, amb Itàlia, França i Portugal com a principals destinacions.

El sector està compost per 3.700 empreses, gairebé totes pimes, distribuïdes per tot el territori, contribuint així a la cohesió territorial.

Per això, la plataforma EsPlásticos, en representació del sector, va presentar ahir a Madrid un document on detalla els passos a seguir i els compromisos per adaptar-se a la nova realitat. Luis Cediel, portaveu d’EsPlásticos, va afirmar: “L’estratègia de la indústria espanyola dels plàstics és un pas fonamental per consolidar el nostre sector com a motor econòmic clau a Espanya. Ens enfrontem a reptes importants com la regulació, la millora de la gestió de residus i la descarbonització. Aquest pla ens permetrà avançar en sostenibilitat, economia circular i competitivitat, assegurant que el sector segueixi sent un pilar estratègic per al nostre país.”

Amb la presentació d’aquesta Estratègia, el sector també vol reivindicar-se econòmicament i socialment, ja que la versatilitat dels plàstics els converteix en materials imprescindibles per a la transformació i adaptació futura de sectors fonamentals com l’agricultura, l’alimentació, la construcció, la mobilitat sostenible i les energies renovables.

Estratègia de la Indústria Espanyola dels Plàstics
Sostenibilitat com a motor principal
Un dels punts centrals de la nova Estratègia de la Indústria Espanyola dels Plàstics és la sostenibilitat, amb un enfocament especial en el respecte pel medi ambient i l’economia circular.

Destaca que Espanya lidera les taxes de reciclatge de plàstics a Europa, amb més d’un milió de tones reciclades anualment. La innovació en l’ús de plàstics reciclats per a nous productes és una realitat en creixement dins del sector, així com el desenvolupament de plàstics d’origen biològic, biodegradables i compostables. El sector del plàstic inverteix cada any més de 111 milions d’euros en R+D+I, amb una part significativa dedicada a la sostenibilitat, com els avenços en reciclatge mecànic i químic.

José Antonio Costa, d’EsPlásticos, va destacar: “Des dels centres tecnològics estem impulsant nous processos de reciclatge avançat, promovent l’ecodisseny i desenvolupant plàstics innovadors per a sectors com la salut, la mobilitat o les energies renovables. Aquesta estratègia ens marca un camí clar per continuar creixent de manera competitiva i sostenible, generant un impacte positiu en la societat.”

A més, la indústria del plàstic espanyola també està fent un gran esforç en descarbonitzar els seus processos mitjançant l’electrificació de la producció i l’ús d’energies renovables, amb l’objectiu de ser neutra en carboni per al 2050.

Alicia Martín, també portaveu d’EsPlásticos, va subratllar: “La nostra indústria està compromesa amb el desenvolupament de plàstics circulars. Aquesta Estratègia ens ajuda a seguir avançant en aquest sentit, apostant per la circularitat com a eina de descarbonització i contribuint a la transició d’altres sectors estratègics per a l’economia.”

Un altre aspecte clau de la nova full de ruta del sector és la digitalització i la intel·ligència artificial. S’ha subratllat que la implementació de solucions d’Indústria 4.0, com el blockchain per millorar la traçabilitat, i els sistemes intel·ligents de gestió de residus, ja són part del present dels plàstics i jugaran un paper fonamental en el futur del sector.

Mesures concretes per avançar
Entre les mesures de l’estratègia destaquen:

– R+D+I en ecodisseny i processos de producció, així com la transformació digital del sector i Indústria 4.0.
– Posicionament, estratègia i professionalització de les pimes i del sector.
– Formació de professionals del sector.
– Promoció, educació, sensibilització i imatge del sector a la societat.

Segons Jordi Garcia Brustenga, director d’Estratègia Industrial i de la Pime del Ministeri d’Indústria i Turisme, “Aquesta Estratègia suposa un bon punt de partida en el marc de la nova Llei d’Indústria que s’està gestant. Agraïm la col·laboració amb EsPlásticos, ja que avui ve a la llum un document en què fa més de tres anys que treballem. En aquest context socioeconòmic, saber produir és fonamental per al desenvolupament del nostre país. Només si transitem cap al sector del plàstic, farem també més sostenible la nostra vida.”

Reptes i oportunitats per al sector
Les mesures de l’estratègia provenen d’una anàlisi prèvia de les prioritats del sector. Entre elles, es destaca la necessitat d’harmonitzar les normatives a escala nacional i europeu per facilitar l’adopció de tecnologies avançades i promoure l’economia circular.

La gestió de residus és un altre tema essencial, amb la necessitat de millorar les infraestructures per a la recollida i el reciclatge de plàstics.

La formació i sensibilització també són aspectes clau. El sector vol combatre la desinformació i el greenwashing amb dades científicament fonamentades sobre els beneficis dels plàstics.

Finalment, se subratlla la importància de formar els professionals per enfrontar-se als nous reptes i necessitats.

Debat sobre el futur del sector
A la presentació de l’estratègia es va incloure una taula rodona. Antonio Logroño, president de DOW per a Espanya i Portugal, va comentar: “Tenim clar que hem d’invertir en innovació i sostenibilitat per dissenyar els plàstics del futur, per això apostem per noves matèries primeres, impulsem el reciclatge mecànic i químic, i l’ecodisseny.”

Ana Álvarez, vicepresidenta del Grup Armando Álvarez, va afegir: “El sector dels plàstics està en plena transformació i necessita una estreta col·laboració amb l’administració per establir un marc regulador comú per a tota Europa i impulsar els sistemes de recollida que afavoreixin la circularitat del plàstic.”

David Eslava, adjunt a Direcció d’Eslava Plàstics, va destacar el paper fonamental de la indústria del reciclatge de plàstics per al desenvolupament de l’economia circular, i va veure l’estratègia com “la millor oportunitat per crear un sector més sostenible, basant-se en una de les majors indústries de reciclatge d’Europa i creant prou demanda per aconseguir els objectius de reciclatge i reducció d’emissions de CO₂.”

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code