Limitació de la capacitat de reciclatge de plàstics a Europa

Limitació de la capacitat de reciclatge de plàstics a Europa

Les últimes dades fetes públiques per Plastics Recyclers Europe indiquen una desacceleració de la capacitat de reciclatge instal·lada i una disminució de les inversions a Europa.

Les dades del sector europeu del reciclatge de plàstics relatives a 2023 indiquen una desacceleració del creixement de la capacitat instal·lada a Europa. Concretament, l’any passat, la capacitat total instal·lada va arribar als 13,2 milions de tones a la UE27+32, un increment del 6% respecte a l’any anterior, el creixement més baix des de 2017.

Fins a aquest moment, les capacitats de reciclatge s’havien duplicat en només 5 anys, amb un creixement mitjà anual del 17%. Així doncs, les dades de 2023 reflecteixen una frenada considerable en l’expansió del sector. Tal com assenyala Ton Emans, president de Plastics Recyclers Europe, “Els reptes als quals s’ha enfrontat el sector del reciclatge de plàstics de la UE durant el 2022 queden confirmats per les darreres xifres de 2023. A més, les inversions també s’han reduït a la meitat, amb només 500 milions d’euros invertits el 2023, en comparació amb els 1.000 milions d’euros de 2022.”

Detalls addicionals
En l’anàlisi de les xifres, les pel·lícules de poliolefina mantenen la major capacitat global, seguides pel PET i les poliolefines rígides, que en conjunt representen més de les tres quartes parts de la capacitat total a Europa.

Pel que fa als països, Alemanya continua liderant la capacitat instal·lada de reciclatge de plàstics al continent, amb entre 2 i 2,5 milions de tones, seguida d’Espanya, amb aproximadament 2 milions de tones.

Aquestes noves dades reflecteixen una desacceleració generalitzada de les activitats de les recicladores, la qual cosa genera preocupació sobre la viabilitat d’aconseguir els objectius de reciclatge i de contingut reciclat establerts per la UE.

Algunes de les causes principals d’aquesta situació són l’augment dels costos de producció i energia per a les empreses europees, la manca de demanda de plàstics reciclats a la UE, així com l’increment de les importacions de plàstic verge i reciclat procedents de fora de la UE, que sovint no estan verificats i no compleixen els requisits dels plàstics reciclats europeus.

Plastics Recyclers Europe fa una crida als estats membres i a les institucions europees perquè actuïn de manera immediata i facin complir la legislació vigent, amb l’objectiu d’assegurar la competitivitat de la indústria europea i garantir el creixement continu de les capacitats de reciclatge de plàstics.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code