Plastics Recyclers Europe, juntament amb altres entitats del sector del plàstic, insisteix a reclamar a la Unió Europea mesures per protegir la competitivitat de la indústria.
Segons Plastics Recyclers Europe, la cadena de valor del plàstic està patint una greu recessió a causa de problemes persistents, com ara l’increment de les importacions de plàstics reciclats de fora de la UE, la reducció de les inversions en producció i reciclatge de matèries primeres locals i la disminució de la demanda de plàstics verges i reciclats dins la UE.
Per aquesta raó, 18 entitats de tota la cadena de valor del plàstic reclamen mesures urgents per enfortir la indústria europea del plàstic i promoure una cadena de valor més resilient, innovadora i sostenible.
Reptes del sector europeu del plàstic
Tot i els avenços tecnològics dels darrers anys, les darreres dades del mercat revelen una caiguda pronunciada de la indústria de plàstics verges. La quota europea en la producció mundial de plàstics ha passat del 28% l’any 2002 al 14% el 2022. Al mateix temps, el creixement de la capacitat de reciclatge s’ha alentit, passant del 16% el 2021 al 6% el 2023.
Les importacions descontrolades de materials reciclats i plàstics verges a la UE suposen un desafiament crític que requereix una resposta immediata. Tot i que el comerç global és essencial per a una economia europea dinàmica, cal que les normes de la UE en matèria de medi ambient, salut i seguretat s’apliquin a tots els productes i materials comercialitzats.
Aquesta mesura és imprescindible per protegir la competitivitat de la cadena de valor del plàstic europea i assegurar condicions de competència equitatives entre els actors comunitaris i els de fora de la UE. Així mateix, és fonamental abordar els alts costos energètics i garantir l’aplicació uniforme de les normatives europees a tots els productes, incloses les importacions.
Accions necessàries per reforçar la indústria del plàstic
Plastics Recyclers Europe demana resoldre les incerteses del mercat per evitar una desindustrialització creixent i establir un mercat únic per als residus i els plàstics reciclats. Això implica aplicar les millors pràctiques a tots els estats membres en aspectes com la producció, el processament, la recollida, la classificació i el reciclatge. Aquestes accions han d’anar acompanyades de mesures de control clares per garantir el compliment dels objectius legislatius.
A més, és necessari crear un sistema d’incentius a escala europea per fomentar les inversions i implementar mesures legislatives precises que impulsin les solucions circulars. Això proporcionarà l’estabilitat financera que necessita la cadena de valor del plàstic per seguir innovant i contribuint a la lluita contra el canvi climàtic.
Els representants del sector insten la UE a prioritzar l’impuls de l’economia circular europea durant la legislatura 2024-2029 i a reforçar la competitivitat de la indústria del plàstic.
Sense una acció decidida i específica, Europa corre el risc de perdre el lideratge en la producció i reciclatge de plàstics innovadors, fet que podria comprometre la seva base industrial i dificultar el compliment del marc legislatiu mediambiental per al 2030.