Plaques colorides de PMMA

Innovadores plaques solars fetes amb plàstic reciclat

03/07/2025

Un nou projecte innovador desenvolupat per la Universitat de Pisa (Itàlia) està revolucionant la manera com es poden fabricar plaques solars. En lloc dels materials tradicionals com el silici o el vidre, aquest sistema utilitza plàstic reciclat, oferint una solució més sostenible per a la generació d’energia solar.

La tecnologia es basa en concentradors solars luminescents: làmines transparents i acolorides de PMMA fetes amb plàstic reciclat. Aquestes capten la llum solar i la dirigeixen a petites cèl·lules fotovoltaiques als extrems, generant electricitat de forma eficient.

Aquestes plaques solars sostenibles s’integren fàcilment en vidres, marquesines, hivernacles i façanes. Ofereixen alta eficiència i menys impacte ambiental. “Hem demostrat que es poden fabricar concentradors solars eficients amb plàstic reciclat en lloc de materials fòssils”, afirma el professor Andrea Pucci. “Volem portar l’energia solar a l’entorn urbà de manera acolorida i sostenible”.

“Hem demostrat que és possible fabricar concentradors solars eficients utilitzant plàstic reciclat en lloc de matèries primeres derivades del petroli

Andrea Pucci, coordinador del projecte

L’estudi també compara, per primera vegada de manera sistemàtica, el rendiment dels panells fabricats amb acrílic verge amb els que s’han produït mitjançant plàstic reciclat químicament. Els resultats mostren que el rendiment òptic i elèctric és similar, però els panells amb plàstic reciclat poden reduir fins a un 75% les emissions de CO₂ durant el procés de producció.

Les proves de laboratori i les aplicacions reals (com instal·lacions en teulades i façanes exposades al sol) han confirmat la durabilitat i la fiabilitat d’aquesta solució. Una de les primeres aplicacions pràctiques es troba a la coberta fotovoltaica instal·lada a Livorno el 2023. Tot i que en aquest cas es van utilitzar làmines acríliques sintetitzades (no reciclades), el projecte marca el camí cap a una transició energètica més sostenible.

La recerca es va publicar a RSC Applied Polymers i ha estat destacada per la Royal Society of Chemistry dins d’una col·lecció sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

El projecte s’emmarca dins el PRIN “Luce”, finançat per la UE – Next Generation EU. A més del professor Pucci, hi ha participat el Dr. Marco Carlotti i els investigadors Alberto Picchi i Hanna Pryshchepa, en col·laboració amb el CNR-ICCOM de Florència i la Universitat de Nàpols Federico II.

Font: Article traduït i adaptat a partir de MACPLAS, 2025 (Solar Panels Made from Recycled Plastic | MACPLAS)

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code