Font de la informació: EsPlasticos
Les fibres de vidre i els plàstics són materials molt versàtils. La seva resistència, el seu poc pes, la seva mal·leabilitat, la seva resistència a la intempèrie i les seves qualitats aïllants els converteixen en candidats ideals per a la construcció. Tant és així que, son molts els arquitectes que s’han valgut de les seves característiques per a realitzar diversos edificis.
Els plàstics: una icona de l’arquitectura moderna
La prestigiosa arquitecta Zaha Hadid, coneguda pels seus edificis de traços nets i orgànics, utilitzava panells de fibra de vidre (que, encara que el seu nom pugui confondre’t, és un material compost per una resina i fibres) per als seus dissenys. És el cas de la seu de Likong Soho a Pequín o del centre aquàtic que va dissenyar per als JJOO de Londres.
La façana de la botiga de Dior a Seül reprodueix els plecs d’una tela, però està, no obstant això, feta completament de plàstic. La fibra de vidre i diverses capes de polímer són els protagonistes d’aquesta impressionant façana, que no deixa a ningú indiferent.
També trobem exemples de l’ús de plàstic als EUA. El MoMa de San Francisco és un exemple notable, ja que no sols utilitza panells de plàstic en la seva façana, sinó que el disseny rugós fa que sembli que l’edifici sencer està embolicat en una lona d’aquest material.
Medalles d’or i estadis de plàstic
Durant els JJOO de Pequín, en 2008, va haver-hi un edifici que ens va sorprendre a tots. El Centre Aquàtic Nacional de Pequín (també conegut com Water Cube), va ser el pavelló on es van celebrar les competicions de natació, natació sincronitzada i salts de trampolí. L’edifici crida l’atenció pel seu impressionant coberta de plàstic que imita bombolles de sabó i que, gràcies al sistema d’il·luminació de LED, forma els jocs de llums de colors.
Plàstics per a una millor qualitat de vida
L’economia circular també té cabuda en el sector de l’obra civil. Conceptes Plàstics neix a Colòmbia amb l’objectiu d’utilitzar el plàstic reciclat com a element de construcció en els seus projectes. Des de la seva fundació, més de 3.000 tones de plàstic reciclat han estat convertides en maons de plàstic, oferint un sistema de construcció modular, antisísmic, ignífug, estèril i fàcil d’utilitzar. El seu baix cost permet que sigui utilitzat en països sense molts recursos, com és el cas de Costa d’Ivori. Gràcies a aquest sistema, 8400 nens i nenes del país poden accedir a escoles de qualitat, i per tant a una millor educació.
Un centre d’exposicions peculiar
Un altre exemple d’economia circular en la construcció es troba en l’altre extrem del món, a Taiwan, on trobem aquest peculiar edifici. Si ens fixem en la seva impressionant façana translúcida, podrem distingir un patró de punts blancs. Si observem amb major atenció podem veure que aquests punts són taps d’ampolles i que el material translúcid que es troba després d’ells no és una altra cosa que ampolles de plàstic. Concretament 1,5 milions d’ampolles que, apilades una damunt d’una altra, s’han reutilitzat conformant un mur cortina que s’eleva 26 metres sobre el sòl. Es tracta de l’edifici Ecoark, un centre d’exposicions, amb amfiteatre, museu i una cortina d’aigua de pluja que serveix també per al sistema d’aire condicionat. Tot un prodigi del reciclatge.