Publicat el Reglament Europeu d’Envasos i Residus d’Envasos: aquests són els punts més destacats

Publicat el Reglament Europeu d’Envasos i Residus d’Envasos: aquests són els punts més destacats

El 16 de desembre de 2024, el Consell de la Unió Europea va aprovar formalment el Reglament d’Envasos i Residus d’Envasos, una nova normativa destinada a reduir la generació de residus d’envasos. Aquest reglament estableix objectius vinculants de reutilització, limita l’ús de determinats envasos d’un sol ús i obliga els operadors econòmics a minimitzar-ne l’ús.

El reglament entrarà en vigor 20 dies després de la seva publicació al Diari Oficial de la Unió Europea i serà d’aplicació a partir del 12 d’agost de 2026, amb excepcions per a certs articles que comptin amb disposicions específiques.

La divisió d’envasos d’ANAIP i el seu grup sectorial de sostenibilitat de l’envàs de plàstic han seguit de prop la tramitació d’aquesta normativa a Europa. A més, han participat activament en cada fase del procés, elaborant documents de posició que recullen les preocupacions del sector de transformació de plàstics tant en l’àmbit europeu (EuPC) com a escala nacional, en col·laboració amb ANAIP i la cadena de valor representada per EsPlásticos.

A continuació, es destaquen els punts més rellevants per a les empreses del sector de la transformació de plàstics.

Restriccions a substàncies en envasos

A partir del 12 d’agost de 2026, estarà prohibit comercialitzar envasos destinats a entrar en contacte amb aliments que continguin PFAS en determinades concentracions. A més, abans del 31 de desembre de 2026, la Comissió Europea, amb el suport de l’Agència Europea de Substàncies Químiques (ECHA), elaborarà un informe sobre la presència de substàncies preocupants en els envasos per determinar si poden afectar negativament la reutilització, el reciclatge dels materials o la seguretat química.

Reciclabilitat i contingut reciclat obligatori
  • Reciclabilitat: A partir de 2030, tots els envasos comercialitzats hauran de ser reciclables. La seva reciclabilitat es classificarà en categories A, B o C segons criteris establerts en actes delegats i d’execució de la UE.
  • Contingut reciclat: S’estableixen objectius obligatoris per al contingut de material reciclat en els envasos. Només es comptabilitzarà el material postconsum i es calcularà com una mitjana per planta de fabricació i any. A més, s’ha introduït una clàusula mirall (mirror clause), que obliga els envasos importats amb contingut reciclat a complir els mateixos requisits que els fabricats a la UE, amb l’objectiu de protegir el mercat europeu.
Etiqueta harmonitzada

Els envasos hauran de portar una etiqueta harmonitzada, o bé incloure un codi QR, per facilitar la separació dels residus per part dels consumidors. Aquesta etiqueta informarà sobre:

  • La compostabilitat de l’envàs.
  • El contingut en material reciclat i biobasat.
  • La composició dels materials.
  • La reutilitzabilitat.
  • La seva inclusió en un sistema de responsabilitat ampliada del productor i/o en un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR).
Restriccions a determinats envasos de plàstic d’un sol ús

A partir de 2030, es prohibirà la comercialització de certs envasos de plàstic d’un sol ús, com ara:

  • Envasos col·lectius, excepte aquells necessaris per facilitar la manipulació.
  • Envasos per a fruites i verdures no processades de menys d’1,5 kg.
  • Envasos monodosi, com ara sobres de salses en hostaleria, xampús i sabons en hotels.
  • Bosses molt lleugeres, llevat d’aquelles destinades a evitar el malbaratament alimentari.

A més, aquest reglament modifica la Directiva sobre Plàstics d’un Sol Ús (SUP Directive) per prohibir, a partir del 12 de febrer de 2029, altres productes de plàstic com:

  • Recipients per a menjar i begudes i gots de XPS.
  • Embalatges retractilats utilitzats en aeroports i estacions de tren.
  • Xips de poliestirè.
  • Anelles de plàstic per a envasos col·lectius.
Objectius de reutilització

A partir de 2030, s’establiran objectius obligatoris de reutilització per a determinats envasos industrials, amb algunes excepcions (mercaderies perilloses, transport de maquinària, embalatges flexibles en contacte amb aliments). També hi haurà objectius per als envasos col·lectius en forma de caixes i per als envasos de begudes alcohòliques i no alcohòliques, excepte per a la llet, el vi, els vins aromatitzats i els licors. Els objectius per a l’any 2040 seran recomanats però no obligatoris.

Reducció de residus

El reglament estableix objectius de reducció de residus d’envasos en comparació amb els nivells de 2018:

  • 5 % per a l’any 2030.
  • 10 % per a l’any 2035.
  • 15 % per a l’any 2040.
Altres aspectes d’interès
  • Tots els estats membres de la UE hauran de modificar la seva legislació sobre envasos per adaptar-se a aquest reglament. A Espanya, caldrà modificar el Reial decret 1055/2022.
  • La Comissió Europea està creant un grup d’experts format per associacions empresarials, ONG i altres actors per ajudar a implementar la legislació secundària.
  • EuPC ha creat un grup de treball (task force) per fer seguiment i participar en les consultes de la Comissió Europea sobre legislació secundària i altres documents necessaris per garantir el compliment de la normativa.
  • La norma EN 13429 està en revisió.
  • El Comitè Europeu de Normalització (CEN) ja treballa en normes per facilitar la implementació de la reciclabilitat, especialment en el disseny per al reciclatge (design for recycling), un procés que se segueix des del CTN53/SC8.

El text complet del Reglament Europeu d’Envasos i Residus d’Envasos es pot consultar a la web oficial de la Unió Europea.https://eur-lex.europa.eu/legal-content/ES/TXT/?uri=OJ:L_202500040

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code