Valorització de residus mixtos basats en PE i alumini, entre reptes i noves oportunitats: el mètode Bausano

Valorització de residus mixtos basats en PE i alumini, entre reptes i noves oportunitats: el mètode Bausano

La recent revisió de la política europea d’envasos representa un pas decisiu cap a una major sostenibilitat. Segons la Directiva PPWD (Packaging and Packaging Waste Directive), a partir de 2030, tots els envasos comercialitzats a Europa hauran de ser totalment reutilitzables o reciclables. La capacitat de recuperar i reprocessar eficaçment els residus plàstics postconsum amb composicions no convencionals serà clau per a la indústria, que haurà d’adoptar un paper fonamental en la transició ecològica.

El reciclatge d’envasos multicapa, com els envasos asèptics per a begudes, presenta diversos desafiaments. Aquests envasos, formats principalment per cartó (75%), contenen làmines fines de polietilè (20%) i alumini (5%) que preserven els aliments. Al final de la seva vida útil, la cel·lulosa es recupera i es reintegra a la cadena de paper reciclat, mentre que els residus de PE i alumini es converteixen en un compost, conegut com a polyAl, amb un creixent interès entre els transformadors de plàstics.

Bausano ha desenvolupat una solució innovadora per al reciclatge de polyAl amb la seva línia d’extrusores E-GO R. Aquesta tecnologia transforma els residus postconsum de LDPE i alumini en tubs amb nucli, alineats amb els principis de l’economia circular. La planta de recuperació utilitza un extrusor cartó E-GO R 60/37 amb doble desgasificació i sistema de càrrega forçada, i sotmet el material a un procés de densificació previ a l’extrusió. El resultat és un tub robust i suau, ideal per a materials com tela, pel·lícula o paper, que ofereix una alternativa econòmica i sostenible als nuclis tradicionals de cartó o polímer verge.

El mètode de Bausano es fonamenta en una formulació específica del client i una anàlisi detallada del material. Després de l’avaluació preliminar al laboratori, es du a terme una prova amb plastògraf per analitzar la viscositat i el comportament del material. Això permet optimitzar el disseny de l’extrusora i assegurar una producció òptima. A més, es verifica l’adequació del material amb una extrusora de laboratori abans de l’escalat industrial. Marco Masiero, Extrusion Test Manager a Bausano, destaca: “Les tecnologies d’extrusió avançades de Bausano obren nous horitzons en el reciclatge de residus plàstics postconsum, contribuint a un futur més ecològic”.

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code