Font de la informació: EsPlasticos
Els esports aquàtics són una de les principals activitats de l’estiu. Ja sigui de manera regular o ocasional, tots i totes els hem practicat alguna vegada. Refrescants i divertits a parts iguals, cap d’aquests esports seria el que és avui si no fos pels plàstics.
Sota la mar
El primer que necessitem per a realitzar qualsevol esport aquàtic és la vestimenta adequada: vestits de bany, vestits de neoprè, escarpins… i, tots ells estan fets de plàstic. Els polímers utilitzats tenen diverses propietats molt útils com la seva elasticitat, el seu ràpid assecat o les seves capacitats aïllants. Per això, els plàstics són l’opció preferida per les marques per a la fabricació de la roba i calçat d’esports aquàtics. Però, l’ús del plàstic en aquesta mena d’activitats no es limita a la roba: la majoria dels equips també estan fets d’aquest material. Per exemple, una de les activitats més triades per a fer en la mar és el tub respirador. Aquest tipus de busseig no seria possible si no fos pels plàstics. Des del tub que cal per a respirar, les ulleres de submarinisme i les aletes!
Solcant les aigües
El mateix passa en el món del surf i totes les seves variants. Gràcies als avanços que proporciona el plàstic, les taules poden ser més lleugeres, però sense perdre la resistència, la qual cosa permet una millor maniobrabilitat a l’hora de fer girs i acrobàcies. A més, en els esports que usen una vela, com el windsurf, o una cometa, com el kitesurf, fetes de plàstic impermeable, es poden continuar utilitzant encara que estiguin mullades. L’aigua no és només la mar, els plàstics també ens permeten gaudir de l’aigua dolça.
L’activitat de riu més estesa és, potser, el piragüisme. És una activitat molt comuna entre els turistes de zones fluvials. Les resines de les quals estan fetes tant les piragües com les pales permeten construir equips molt resistents als cops, lleugers i impermeables, d’aquesta manera, l’experiència s’aprofita al màxim. A més, la facilitat per a reciclar aquest material ja està sent aprofitada pels fabricants, com és el cas d’Islander Caiacs i Galaxy Caiacs, amb els seus models Festa i Rebel, respectivament. Aquests models estan fets a partir del plàstic sobrant del procés de fabricació el que redueix dràsticament el nivell de residus.
Els plàstics: el futur dels esports aquàtics
Els plàstics no sols ens permeten gaudir d’esports d’aigua ja existents, sinó que també han permès la creació d’alguns nous, com és el cas del foiling, el jet surf o el flyboarding.
Gràcies a que els materials i equips que conformen aquests esports són de plàstic, les seves taules són més lleugeres, per la qual cosa els elements mecànics com la bateria són més eficients i la velocitat que s’aconsegueix és major. És el cas del foiling i del jet surf, una evolució del surf com a tal, s’afegeix un motor elèctric a la taula de surf. A més, en el foiling aquesta taula porta una hidro ala, també de plàstic, que li permet elevar-se per sobre de l’aigua i reduir la fricció.
Per part seva, el flyboarding és potser el més espectacular de tots. Està comprès d’una taula que va subjecta als peus i de la qual surt una mànega de plàstic que connecta amb una moto d’aigua. Per mitjà d’aquesta mànega, la moto envia aigua propulsada cap a la taula que emet dos dolls que permeten a la persona surar per sobre de l’aigua i fer tot tipus d’acrobàcies Gràcies a la lleugeresa del plàstic i a la propulsió, la taula es pot propulsar a ni més ni menys que fins a 15 metres en l’aire. Per descomptat es tracta d’una activitat d’allò més futurista.
Plàstics amb qualitats úniques
La StandUp de Loeva, és una taula de SUP (standing paddle surf) completament transparent desenvolupada per la companyia de Biarritz. Gràcies a Altuglas® ShieldUp —un acrílic que aconsegueix una transparència gairebé idèntica a la del cristall, però amb major resistència i menor pes— aquesta taula permet veure sota l’aigua com si portessis ulleres de busseig, eliminant les ondulacions i mantenint la lleugeresa de les taules d’epoxi. A més, la taula porta incloses unes llums LED que permeten veure també de nit, podent gaudir de l’activitat en qualsevol moment del dia.
La transparència del plàstic és una propietat molt cridanera per als fabricants de taules de surf. Per exemple, va donar també la idea als fundadors de Wyve per a fer els seus Ressò-surfboards. Encara que actualment les seves taules estan fetes de bioplàstic extret del blat de moro, des de Wyve estan experimentant per a aconseguir taules transparents fetes 100% d’ampolles de plàstic reciclades. Aquestes taules no suposen només un benefici estètic, sinó que també són més fàcils de mantenir que una taula normal, la qual cosa allarga la seva vida útil.