Arts plàstiques i plàstics amb art

Arts plàstiques i plàstics amb art

EsPlásticos

Des d’Altamira al Gernika, l’art és un reflex de la societat que ens ha permès veure el món des de diferents òptiques al llarg de la història. Des de l’aparició dels plàstics a les nostres vides, un material especialment versàtil i emmotllable, no és d’estranyar que molts artistes l’hagin utilitzat per a crear obres admirables. Aquí teniu alguns exemples de plàstics amb art.

Museus plens i fins i tot fets de plàstic

Quan pensem en art moltes vegades pensem instintivament en museus. No obstant això, encara que és cert que no totes aquestes obres es troben exposades en sales de museus, cada vegada és més comú que ens anem trobant amb més i més obres de plàstic en aquests entorns.

Sense anar més lluny, The Plastic Museum. El primer museu del món fet i replet de plàstic, inaugurat per a ser reciclat, i del qual actualment tan sols queden els souvenirs de la col·lecció “Jo abans era un museu”. Tota la seva estructura, parets, sostres, sòls, expositors, etc., estaven fabricats amb plàstics. El 17 de maig, amb motiu del Dia Mundial del Reciclatge, tot el museu (menys les peces exposades) es va desmuntar i es va traslladar a una planta de reciclatge de plàstics amb la finalitat d’allargar el seu cicle de vida i donar-li un altre ús en forma de nous productes.

Aquest museu albergava en el seu interior una obra de l’escultor David Magán, qui va transformar diversos mòduls de metacrilat de diferents colors units per cable d’acer per a dotar el museu d’un punt de vista més artístic.

Joguina o escultura? Art de plàstic

Gràcies a la seva versatilitat, el plàstic és, sense cap dubte, un material idoni per a l’art: es poden crear i recrear multitud de formes. A més, la seva assequibilitat i el seu ús en la indústria de la joguina ha atret l’atenció de multitud d’artistes pop que utilitzen aquest material per a desdibuixar la línia entre l’art i el quotidià. Aquest és el cas d’artistes com Whatshisname, amb els seus irreverents gossets de globus, o Kaws i les seves icòniques figures basades en Mickey Mouse.

Però el plàstic no es limita només al pop art. Artistes d’altres àmbits aprofiten la versatilitat d’aquest material per a donar forma a les seves idees.

Okuda s’ha revelat com un dels principals artistes del panorama nacional i internacional. Les seves obres, acolorides i geomètriques, adornen façanes d’edificis per tot el país i no és rar trobar-se amb alguna quan estem fent turisme. 

Menys conegudes, però igual de cridaneres, són les escultures que l’artista realitza, en fibra de vidre, en el mateix estil que els seus coneguts murals. Un bon exemple d’això és la sèrie Terra, Mar i Aire, que es pot veure als carrers de Boston.

@Okuda

De la galleda al museu: art amb plàstic

Erik Jensen, artista americà utilitza tecles d’ordinador com a tessel·les per als seus espectaculars mosaics. Aquest artista d’Utah utilitza les tecles tenyides amb una tècnica especial que no elimina els caràcters de les pròpies tecles.

@Erik Jensen

Un altre artista que utilitza residus de plàstic per a les seves obres és Steve McPherson. Aprofitant, sense modificar, les deixalles que troba, els ordena en reticles creant sorprenents composicions de color. Ja siguin monocromàtiques o amb degradats, l’explosió de color de les obres de McPherson no deixa a ningú indiferent.

@Steve McPherson

La sèrie PET-ART de Veronika Richterová sorprèn amb l’ús d’ampolles de plàstic que modela per a donar forma a les seves escultures. Una simpàtica granota, una sèrie de cactus o llums d’aranya sorprenen per estar fetes d’aquest material tan comú. Richterová aprofita la transparència del plàstic per a crear, com si de cristall es tractés.

@Veronika Richterová

També trobem plàstic en art de carrer. Bordalo II és un artista portuguès que utilitza peces de plàstic i altres materials de rebuig per a compondre enormes murals, amb forma d’animal, que després pinta al més pur estil street-art. Les seves obres decoren parets en les principals ciutats del món.

@Bordalo II

El plàstic al servei de l’art

El plàstic no sols serveix per a crear, sinó també per a preservar l’art. En les seves diferents formes, colors i grandàries, és utilitzat per restauradors com a mitjà per a preservar obres i objectes d’incalculable valor cultural.

Aquest és el cas de la Neocueva, una rèplica exacta de la cova d’Altamira. Per a evitar danyar les pintures, les visites a la cova original són molt limitades. No obstant això, el públic pot visitar una rèplica exacta d’aquest patrimoni de la humanitat en el Museu Nacional i Centre de Recerca d’Altamira. Per a això l’Institut Geogràfic Nacional va realitzar un exhaustiu mesurament de les dimensions i l’orografia de la cova. Després, es va utilitzar el mapatge per a replicar la forma de la cova amb blocs de poliestirè coberts d’una cera especial que li dota de l’aspecte de roca. Finalment, les pintures van ser reproduïdes per Matilde Múzquiz i Pedro Saura, utilitzant els materials i les tècniques pictòriques que van usar els nostres avantpassats fa més de 10.000 anys.

Neocueva – Altamira

T'agrada aquesta publicació?

Contacte amb l'empresa

Captcha Code