En un esforç per abordar els desafiaments emergents en matèria de seguretat sanitària, AIMPLAS, l’Institut Tecnològic del Plàstic, ha organitzat la primera edició d’un seminari sobre les tendències en aplicacions antimicrobianes destinades al sector industrial del plàstic, sota el nom d’AMPLAST. La lluita contra els microbis està adquirint una importància creixent en diversos sectors, amb una atenció especial centrada en els àmbits de la salut i de l’agricultura. Com a resposta a aquesta necessitat imperant, la recerca està ampliant els seus horitzons per abordar qüestions relacionades amb la detecció, el tractament i la prevenció de malalties.
Aquest esdeveniment, programat per als dies 12 i 13 de juny a les instal·lacions del centre tecnològic, proporcionarà un fòrum exclusiu per debatre i promoure les solucions innovadores que els materials plàstics poden oferir en aquestes àrees crucials.
El seminari ha estat estructurat amb una organització cuidada dels seus continguts en dues jornades, cada una enfocada en àrees específiques: agricultura i salut. El primer dia del seminari es dedicarà en profunditat al sector agrícola, amb l’objectiu d’afavorir un diàleg productiu sobre els nous desafiaments i oportunitats que es presenten. Aquesta sessió abordarà temes com la millora de l’eficiència dels tractaments basats en el biocontrol per combatre malalties fúngiques i bacterianes en els cultius. Actualment, aquest enfocament s’ha consolidat com una estratègia efectiva per combatre malalties en les plantes, mitjançant l’ús de substàncies d’origen botànic i microbià, reduint així la dependència dels pesticides tradicionals. Aquest enfocament es desglossarà en quatre blocs temàtics, des del marc regulador fins als casos d’èxit, contribuint a impulsar l’agricultura cap a un paradigma d’eficiència i sostenibilitat.
La segona jornada del seminari explorarà noves perspectives i oportunitats en el camp de la salut, en un context post-COVID i enfrontant-se al desafiament dels bacteris resistents. Temes com la implementació de detectors avançats per identificar ràpidament brots de bacteris, el desenvolupament de productes farmacèutics innovadors contra microorganismes i la creació de materials actius en la indústria plàstica per prevenir malalties seran objecte de debat intens. Aquesta jornada es dividirà en tres blocs temàtics: reptes actuals i marc normatiu, solucions i tendències antimicrobianes, i noves línies de recerca, proporcionant una visió integral i actualitzada sobre aquest camp en constant evolució.