Aquesta setmana, el sector de l’envàs i l’embalatge es troba al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona en una nova edició del saló Hispack.
La mostra congrega prop de 800 expositors de 28 països, amb un total de 1.250 marques representades. Aquests expositors inclouen empreses de materials, envasos, recipients, etiquetes, embolcalls, així com tecnologia i maquinària de packaging, procés i logística.
Hispack 2024 experimenta un creixement notable, amb un augment del 18% en el nombre d’empreses i del 12% en superfície ocupada respecte a l’edició anterior del 2022. Es preveu que la fira ocupi més de 36.000 m² nets en els pavellons 2 i 3. A més, aquest any destaca una major participació internacional, amb gairebé un terç dels expositors procedents de fora d’Espanya. D’aquesta presència estrangera, sobresurten expositors de Turquia, Itàlia, Xina, Alemanya, França, Holanda, Portugal i el Regne Unit.
Pel que fa a la representació sectorial, el 60% dels expositors són empreses especialitzades en equips i maquinària de packaging, embotellament, etiquetatge, codificació, traçabilitat, procés, automatització, robòtica i logística. El 40% restant està format per firmes dedicades a materials, PLV i elements d’envàs i embalatge.
En Hispack 2024, la sostenibilitat emergeix com a tema central, impulsada tant per requisits legislatius com per una creixent consciència social. Això es reflecteix tant en l’oferta comercial de la fira com en les més de 80 activitats programades. L’espai “Hispack Unboxing” servirà com a plataforma per a conferències, taules rodones i presentacions, on professionals de diversos sectors compartiran les seves experiències en matèria de packaging sostenible.
Per complementar la fira, Hispack estrena enguany el “Engineers Day”, en col·laboració amb el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, amb ponències centrades en l’automatització i la robòtica aplicades a la intralogística, a més d’altres activitats de networking. També es proposen una desena de rutes temàtiques per als visitants, cobrint àmbits com materials innovadors, circularitat, sostenibilitat tecnològica, entre d’altres.
Paral·lelament, Hispack reconeixerà tres casos d’èxit internacionals en matèria de sostenibilitat, amb l’objectiu de destacar iniciatives innovadores. Aquests casos inclouen l’aplicació de sistemes circulars de recollida municipal a la ciutat danesa d’Aarhus, l’ús de tecnologia innovadora per al reciclatge de plàstics de la firma japonesa Kao Corporation, i l’ús de tecnologia blockchain per a la traçabilitat del reciclatge de plàstics de la companyia AMITA Corporation.
Hispack també servirà com a plataforma per a diverses entitats del sector, com l’Associació Espanyola de Professionals de Compres, Contractació i Aprovisionaments (AERCE), el Centre Espanyol de Plàstics (CEP), el Beauty Cluster i el Packaging Cluster, el Centre Espanyol de la Logística (CEL), i Graphispack Associació.
Finalment, Hispack 2024 acollirà la cerimònia d’entrega dels Premis Liderpack 2023, els quals reconeixen la innovació i l’excel·lència en el sector del packaging a Espanya. La fira també inclourà altres esdeveniments com la Fiesta del Packaging i un acte de reconeixement a empreses, entitats i persones que hagin destacat per la seva contribució al sector.